Logo Logga in Bli medlem
Kille som sitter vid datorn

Ny på jobbet

Det kan vara både spännande och nervöst att börja på ett nytt jobb. Många tankar kan snurra om hur det kommer att gå, både med arbetsuppgifter och det sociala.

Här samlar vi några av våra främsta tips på sådant som kan bidra till en bra start.

Introduktionsplan och mentor

Om inte arbetsgivaren introducerar dig till en introduktionsplan och/eller mentor är det bra att fråga efter det. Introduktionsplanen kan exempelvis vara en checklista på vad din första tid ska innehålla. En mentor kan vara en utsedd kollega som fungerar som bollplank och stöd.

Förväntningar

Stäm av med närmaste chef om vad som förväntas av dig som ny på jobbet. Boka gärna in avstämningsmöten, om det inte redan finns med i introduktionsplanen, för att följa upp att du kommer in bra på arbetsplatsen och i arbetsuppgifterna.

Ställ frågor

Våga ställ de frågor du undrar över. Det hjälper dig att landa in i jobbet snabbare och sänker osäkerheten om du gör rätt eller inte.

För anteckningar

Tips! Ha ett anteckningsblock nära till hands för att skriva ned instruktioner och tips du får längs vägen. Under första tiden på ett nytt jobb kan det vara mycket att ta in och lägga på minnet.

Var lyhörd

Var lyhörd och läs på. Genom att aktivt lyssna på vad kollegorna pratar om och få större förståelse för verksamhetens kärnverksamhet och eventuella planer/policys kommer du snabbare snappa upp hur arbetsplatsen fungerar.

Var dig själv

Det kan vara nervöst till en början och man vill passa in. Kom då ihåg att du gör som bäst intryck genom att vara dig själv. Arbetsgivaren har anställt dig, då de vill ha just dig.

Låt dig själv vara ny på jobbet

Sist men inte minst, var snäll mot dig själv! Låt dig vara ny på jobbet. Du kommer att falla in i rollen naturligt alltmer eftersom.