Begränsad funktionalitet på webben 14-15 maj. Detta beror på att vi genomför en systemuppdatering. Under dessa dagar kommer följande funktioner på webbplatsen inte att fungera: medlemsansökan, mina sidor, medlemsregistret via webben, kontaktuppgifter till lokala företrädare och inloggning för att komma åt låsta sidor. Vid frågor, välkommen att kontakta oss på kansli@srat.se eller 08-442 44 60.
Hoppa till huvudinnehåll SRAT Bli medlem
kollegor

Utvecklingssamtal

Utvecklingssamtalet, också kallat medarbetarsamtalet, handlar om dig som medarbetare. Det är ett samtal mellan dig och din chef där ni pratar om din arbetsinsats, din utveckling och hur du trivs på jobbet.

Innan utvecklingssamtalet

För att samtalet ska bli så bra och värdefullt som möjligt är det viktigt att både du och din chef har tid att förbereda er. Därför är det bra om tid för samtalet bestäms med god framförhållning. Använd er gärna av en gemensam mall eller gemensamt underlag som ni sedan kan använda under samtalet.

Chef - ditt ansvar

Du som chef har ansvar för att boka in och genomföra utvecklingssamtal med medarbetarna minst en gång per år. Förbered utvecklingssamtalet med att tänka igenom hur medarbetaren har uppfyllt ställda mål med mera. Använd kallelsen som utgångspunkt för vilka saker som är viktiga i sammanhanget.

Medarbetare - ditt ansvar

Förbered dig inför mötet genom att fundera över vad du tycker att du har åstadkommit det senaste året. Du ska dels kunna bemöta chefens synpunkter, dels komplettera chefens uppfattning om vad du har åstadkommit. Se till att samtalet håller sig till det ni ska prata om. Du kan själv begära ett utvecklingssamtal om du tycker det behövs.

Under utvecklingssamtalet

Du och din chef utvärderar tillsammans din arbetsinsats, pratar om hur du trivs på jobbet med arbetsuppgifter, kollegor och chefer samt planerar för din utveckling. Titta också tillbaka på förra årets utvecklingssamtal; vad kom ni överens om då? Har detta genomförts? Varför eller varför inte? Ni kan också prata om hur ni ser på din lön i jämförelse med din insats.

Samtalet ska sedan ligga till grund för ditt lönesamtal. Meningen är att du ska utvecklas i arbetet och medverka till ett positivt arbetsklimat.

Ett tips är att ta minnesanteckningar. Då blir det lättare att följa upp vad ni pratade om och ni undviker missförstånd.

Efter utvecklingssamtalet

Åtgärdsplan

När utvecklingssamtalet är genomfört är det viktigt att det som ni pratat om inte rinner ut i sanden. Därför kan det vara en bra idé att ni tar fram en enkel åtgärdsplan som exempelvis kan innehålla:

  • Vad kom ni fram till?
  • Vilka åtgärder är aktuella?
  • Vem ska ansvara för att åtgärderna utförs?
  • När passar det att genomföra de åtgärder ni kom överens om?

Utvärdering

För att ni ska få behållning av utvecklingssamtalet är det viktigt att ni tillsammans utvärderar samtalet. Ni kan till exempel prata om:

  • Förväntningar – infriades era förväntningar på samtalet?
  • Innehåll – var samtalet meningsfullt och viktigt för er båda?
  • Resultat – har ni båda fått gehör för tankar, idéer och synpunkter?
  • Uppföljning – när ska nästa utvecklingssamtal genomföras?

Utvecklingssamtal är något man har rätt till enligt de flesta kollektivavtal, men på företag utan kollektivavtal finns det ingen skyldighet för arbetsgivare att erbjuda utvecklingssamtal.

Relaterat material

Förslag diskussionsunderlag

Logga in för att ladda ner förslag på diskussionsunderlag.

Vad roligt att du är intresserad av informationen på vår webbplats! För att läsa mer behöver du vara medlem och logga in. Viss information är enbart tillgänglig för dig som är förtroendevald. Har du problem med att logga in? Hör av dig till kansli@srat.se.

Förslag på kallelse

Logga in för att ladda ner förslag på kallelse.

Vad roligt att du är intresserad av informationen på vår webbplats! För att läsa mer behöver du vara medlem och logga in. Viss information är enbart tillgänglig för dig som är förtroendevald. Har du problem med att logga in? Hör av dig till kansli@srat.se.

Kontakta oss