Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Tjänstepension

Har din arbetsplats kollektivavtal har du med största säkerhet rätt till tjänstepension. Det gäller för de allra flesta och är en värdefull förmån.

Tjänstepension innebär att du får extra pengar inbetalda till din pension, utöver din allmänna pension. Det är en viktig del av din framtida pension. Här beskriver vi kort de huvudsakliga typer av tjänstepension.

Statlig sektor

Arbetar du på en statlig myndighet eller på ett statligt affärsverk? Då bestäms din tjänstepension av avtalet PA03 eller PA16. Avtalet gäller för dig som är född efter 1987.

Kommun och region

Arbetar du i en kommun, region eller ett kommunalt bolag? Då bestäms din tjänstepension i avtalet AKAP-KR. En del anställda omfattas fortfarande av det gamla avtalet KAP-KL. Din arbetsgivare ska ge dig besked om vad som gäller just för dig.

KPA Pension eller Skandia är de bolag för tjänstepensioner som gäller för dig som jobbar i kommun och region. 

Privat och ideell sektor

Arbetar du på ett privat företag eller i en ideell organisation? Det vanligaste är att du får din pension enligt ITP-planen, men det finns även andra avtal.

Flexpension

Vissa kollektivavtal ger dig rätt till flexpension. Har du flexpension kan du som anställd välja att gå ner i arbetstid i slutet av din yrkeskarriär. Du kan också välja att i stället spara flexpensionen och få ut en högre pension när du slutar jobba. Flexpension finns till exempel för vissa som jobbar i statlig sektor.

Är du 65 år eller äldre och fortsätter att jobba?

 

Vilket kollektivavtal omfattas du av?

Är du osäker på vilket kollektivavtal din arbetsplats har? Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Till våra kontaktuppgifter