Begränsad funktionalitet på webben 14-15 maj. Detta beror på att vi genomför en systemuppdatering. Under dessa dagar kommer följande funktioner på webbplatsen inte att fungera: medlemsansökan, mina sidor, medlemsregistret via webben, kontaktuppgifter till lokala företrädare och inloggning för att komma åt låsta sidor. Vid frågor, välkommen att kontakta oss på kansli@srat.se eller 08-442 44 60.
Hoppa till huvudinnehåll SRAT Bli medlem
Klocka

Enligt lag får din ordinarie arbetstid vara högst 40 timmar i veckan. Du får däremot arbeta i upp till 48 timmar i veckan i genomsnitt, men inte längre än under fyra månader.

Arbetstid

Regler om arbetstid finns i Arbetstidslagen (1982:673) men fackförbund och arbetsgivare kan, via kollektivavtal, komma överens om andra regler för arbetstid.

Regler om arbetstid kan du hitta i Arbetstidslagen men också i kollektivavtal för din arbetsplats. Kollektivavtalets regler är anpassade efter din arbetsplats och är framtaget av fackförbund och arbetsgivare tillsammans.

Enligt lag får din ordinarie arbetstid vara högst 40 timmar i veckan. Du får däremot arbeta i upp till 48 timmar i veckan i genomsnitt, men inte längre än under fyra månader.

Arbetstidsschema och eventuella förändringar av detta ska som huvudregel vara arbetstagaren tillhanda senast 14 dagar innan de träder i kraft.

Det kan finnas andra regler i ditt kollektivavtal.

Övertid

Det arbete som sker utöver ordinarie arbetstid, enligt lag eller kollektivavtal, räknas som övertid. Du som anställd får ha maximalt 50 timmars övertid per månad utöver din heltidstjänst. Under ett kalenderår får övertiden bli högst 200 timmar.

Obekväm arbetstid

Vad som är obekväm arbetstid är inte reglerat i lag utan i kollektivavtal. Det är också ditt kollektivavtal som säger om du har rätt till extra ersättning (OB-tillägg) när du arbetar obekväm arbetstid. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller kring obekväm arbetstid när du söker jobb.

Dygnsvila

Den 1 oktober 2023 trädde nya regler om dygnsvila i kraft. Reglerna innebär att du som arbetar i kommun eller region har rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod. Anledningen är att säkerställa att du får tillräcklig vila och återhämtning.

De nya reglerna innebär också att den sammanlagda arbetstiden vid planerad förläggning av arbete i kombination med jour får vara högst 20 timmar. Anpassningarna har gjorts efter att EU-kommissionen riktat skarp kritik mot Sverige och de regler som tillämpats genom kollektivavtalet.

Vad gäller?

På SKR:s webbplats hittar du frågor och svar kring vad som gäller kring dygnsvila.

SRAT:s facklig frukost om dygnsvila

Här kan du som medlem titta på vår fackliga frukost om dygnsvila som sändes 15 maj 2023.

Läs mer om dygnsvila

Kontakta oss

Om din arbetsgivare omfattas av kollektivavtal kan särskilda regler gälla. Kontakta gärna oss om du har några frågor: kansli@srat.se.