Akademiker i samhällsbärande professioner

Anställningsformer

En anställning kan vara tillsvidare (fast anställning) eller tidsbegränsad. Huvudregeln är tillsvidareanställning.

Två män och en kvinna sitter vid ett bord. De tittar in i kameran

 

Om anställningsformer

Huvudregeln på arbetsmarknaden är tillsvidareanställning (fast anställning). Ska en anställning vara tidsbegränsad måste du och din arbetsgivare vara överens om det i förväg. De olika anställningsformer som finns regleras i lag eller i ditt kollektivavtal.

Vanligaste anställningsformerna:

  • Tillsvidareanställning
  • Provanställning
  • Särskild visstidsanställning (hette tidigare allmän visstidsanställning)
  • Vikariat
  • Säsongsarbete
  • Tidsbegränsad anställning för den som fyllt 67 år

Tillsvidareanställning

Är du tillsvidareanställd är du anställd utan tidsbegränsning (brukar också kallas för fast anställning). Anställningen kan avslutas av dig eller eller din arbetsgivare efter en uppsägningstid. Arbetsgivaren måste ha så kallad saklig grund för att säga upp dig. Det kan till exempel vara på grund av arbetsbrist orsakad av en omorganisation eller dålig ekonomi.

Provanställning

Du kan vara provanställd i max sex månader, därefter övergår anställningen till en tillsvidareanställning. Om du eller din arbetsgivare inte vill att anställningen ska övergå till en tillsvidareanställning måste det meddelas innan provanställningen gått ut. 

Särskild visstidsanställning

Särskild visstidsanställning hette tidigare allmän visstidsanställning. Här behöver din arbetsgivare inte ange något skäl till tidsbegränsningen, (som att det till exempel är ett vikariat). Anställningen ska automatiskt övergå i en tillsvidareanställning (fast anställning) när du har varit visstidsanställd hos samma arbetsgivare i sammanlagt mer än två år under de senaste fem åren.

Tidsbegränsad anställning för den som fyllt 67 år

Om du har fyllt 67 år kan du få en tidsbegränsad anställning med hänvisning till din ålder. Det gäller framför allt om du nyanställs hos en arbetsgivare efter din 67-årsdag. Din tidsbegränsade anställning blir då inte automatiskt en tillsvidareanställning (fast anställning) när den går ut. Du kan alltså vara visstidsanställd under hela din anställningstid efter att ha fyllt 68 respektive 69 år. Läs mer här.

Det kan finnas särskilda regler även i det kollektivavtal som gäller på din arbetsplats. Kontakta gärna oss för mer information på kansli@srat.se

 

Relaterad information

Kontakta oss

Telefon vx
08-442 44 60

E-post
kansli@srat.se