Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Trafik och Järnväg, TJ

Föreningen för dig som tjänsteman i transportverksamheten.

Välkommen till Trafik och Järnväg, TJ!

Trafik och Järnvägs webbplats

Arbetar du som tjänsteman i transportverksamhet är Trafik och Järnväg - TJ rätt organisation för dig. Vi har knappt 4.000 medlemmar som är eller har varit anställda inom statliga verk och myndigheter, kommunala förvaltningar och näringsliv med koppling till transportsektorn. Medlemmarna är sysselsatta inom såväl land-, sjö-, flyg- som spårtrafik (eller inom dessa verksamheters infrastruktur och stödfunktioner).

Bli medlem!

Blir du medlem under 2024, så får du tre avgiftsfria månader.

Kampanj!

Värva en medlem under 2024, så får du en trisslott. Be medlemmen skriva Värvad av och ditt namn i ansökan under Övrig info.

Vi kan transportsektorn och transportsektorns frågor och vi samverkar inom ramen för Trafik- och järnvägsanställdas Nordiska Sammanslutning (TJNS) med våra systerorganisationer i de övriga nordiska länderna. TJNS sammanträder en gång per år.

Kollektivavtal

TJ är part i två centrala kollektivavtal med Almega (tjänsteförbunden):

  • Branschavtal spårtrafik (TJ, Sveriges Ingenjörer, ST samt SEKO)
  • Branschavtal järnvägsinfrastruktur  (TJ, Sveriges Ingenjörer, ST, SEKO och Ledarna)

Härutöver är de lokala TJ-föreningarna parter i ett stort antal ”företagsavtal”
med ibland ganska betydande avvikelser jämfört med de centrala
avtalen.

Mer om oss

Kontakt

Bli medlem du också!

Ansök om medlemskap idag och ta del av gemenskapen, tryggheten, yrkeskunnandet och alla andra förmåner! 

Bli medlem!

Läs mer

TJ:s föreningsinstruktion

Logga in för att ta del av TJ:s föreningsinstruktion

Vad roligt att du är intresserad av informationen på vår webbplats! För att läsa mer behöver du vara medlem och logga in. Viss information är enbart tillgänglig för dig som är förtroendevald. Har du problem med att logga in? Hör av dig till kansli@srat.se.

Medlemskap

Du som är utbildad trafikledare kan bli medlem i Trafik & Järnväg.

TJ är partipolitiskt obundet och har som syfte att tillvarata medlemmarnas fackliga och yrkesmässiga intressen. Vi är en förening inom SRAT med egen ekonomi, medlemsavgifter och styrelse. Vårt organisationsnummer är 802005-1408.

Kampanj! Bli medlem under 2024 och få tre avgiftsfria månader, eller värva en medlem under 2024 och få en trisslott!
Be medlemmen skriva Värvad av och ditt namn i ansökan under Övrig info.

Föreningen har ansvariga förhandlare som du kan du kontakta för rådgivning och stöd i frågor som handlar om ditt arbetsliv. Du hittar dessa längre upp på denna sidan.

Kollektivavtal

Trafik och Järnväg - TJ är part i två centrala kollektivavtal med Almega (tjänsteförbunden): Branschavtal spårtrafik och Branschavtal järnvägsinfrastruktur.

Saco-S tecknar centralt kollektivavtal för dig som är anställd inom Trafikverket eller någon annan statlig arbetsgivare. 

Hitta och läs mer om ditt avtal

Vad gör en trafikledare?

En trafikledare övervakar och leder tåg- buss- och spårvagnstrafik, arbetsleder personal på tåg och spårvagnar samt bussar, registrerar avvikelser samt felrapporterar fordon och tillkallar resurser vid olyckor och andra typer av händelser bland mycket annat.

Trafikledare arbetar både inom staten på Trafikverket och privat hos operatörer som bedriver gods- och persontrafik. Arbetet är mycket varierande med tvära kast mellan monotont arbete och hög stress med krav på snabba beslut i kritiska situationer. Arbetet innebär som regel skiftarbete och arbete under årets alla dagar.

Arbetet är även ofta säkerhetsklassat och med krav på förarbehörighet. Då testas bland annat syn och hörsel regelbundet. Man är även tvungen att klara ett teoriprov vartannat år för att behålla sin behörighet. Det är inte ovanligt att arbetet kombineras med uppdrag som exempelvis säkerhetsutredare eller utbildare.