Hoppa till huvudinnehåll SRAT Sök Logga in Bli medlem

Svensk perfusionistförening (SPF)

Föreningen för dig som är perfusionist.

Välkommen till Svensk Perfusionistförening, SPF!

Denna förening samlar drygt 90 procent av perfusionisterna i Sverige. Det är en relativt liten yrkesgrupp med idag cirka 55 aktiva perfusionister.

SPF bildades 1996 och då anslöt sig de flesta av Sveriges perfusionister.

SPF är medlem i The Swedish Society of Extracorporeal Technologys (SWESECT).

Kontakt

Bli medlem du också!

Ansök om medlemskap idag och ta del av gemenskapen, tryggheten, yrkeskunnandet och alla andra förmåner! 

Bli medlem!

Läs mer

Medlemskap

Du som är perfusionist kan vara medlem i Svensk Perfusionistförening/SRAT. Du kan arbeta som perfusionist, vara chef eller forska. Det finns även möjlighet att vara studerandemedlem under tiden du utbildar dig till perfusionist. Studentmedlemskapet är gratis!

Svensk Perfusionistförening är en förening inom SRAT, ett av Sacos medlemsförbund. Föreningen arbetar för att perfusionistens insatser synliggörs och ställning stärks. Genom det arbetet verkar föreningen för en bättre löneutveckling och tillfredställande villkor i arbetslivet. Det är medlemmarnas intressen och önskemål som styr vilka frågor föreningen arbetar med. Även forskning är viktigt för yrket och det finns ett antal disputerade perfusionister.

Föreningen har ansvariga förhandlare som du kan du kontakta för rådgivning och stöd i frågor som handlar om ditt arbetsliv. Du hittar dessa längre upp på denna sidan.

Ditt avtal

Perfusionisterna arbetar inom regionerna och omfattas av de kollektivavtal som SRAT och övriga berörda fackförbund inom Saco har tecknat med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). 

Hitta och läs mer om ditt avtal här

Vad gör en perfusionist?

Perfusionistens roll är livsviktig vid en hjärt-lungoperation. Perfusionisten sköter hjärt-lungmaskinen som tar över blodcirkulationen som då sker utanför kroppen. Patientens hjärta stannas och genom hjärt-lungmaskinen tillförs hjärtat en iskall blod-kaliumlösning. De flesta perfusionister har en bakgrund som anestesi- eller intensivvårdssjuksköterska. Utöver detta krävs två års grundutbildning (vilket ger en mastersexamen) som bedrivs vid Den Skandinaviske Skole for Kardiovaskulær Teknologi i Århus, Danmark.