Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Svenska Barnmorskeförbundet

Föreningen för dig som är legitimerad barnmorska.

Välkommen till Svenska Barnmorskeförbundet!

Läs mer på www.barnmorskeforbundet.se

Förbundet är verksamt inom nordiska och internationella samarbeten så som Nordisk Jordmorforbund (NJF), European Midwives Association (EMA) och International Confederation of Midwives (ICM).

Svenska Barnmorskeförbundet ger ut tidskriften Jordemodern

Du hittar oss både på Facebook och Instagram

Vill du komma i kontakt med Svenska Barnmorskeförbundets kansli och styrelse mejlar du till kansli@barnmorskeforbundet.se.

Läs mer för, av och om barnmorskor på Svenska Barnmorskeförbundets webbplats www.barnmorskan.se

 

Kontakt

Läs mer

Vad gör en barnmorska?

Den svenska barnmorskan har ett självständigt arbete inom reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa, och möter människor i alla åldrar och genom hela livet. Arbetsuppgifterna är mycket skiftande och utförs inom många olika verksamhetsområden. Barnmorskan vårdar primärt kvinnan, men i yrkesutövningen ingår även barnet, familjen, ungdomar, unga vuxna och äldre kvinnor. 

Barnmorskan handlägger självständigt den normala graviditeten, förlossningen och postnatalperioden.

Här hittar du en kompetensbeskriving för en legitimerad barnmorska. 

Studera till barnmorska

För att kunna utbilda sig till barnmorska krävs det att du har en legitimation som sjuksköterska (180 hp, tre års utbildning).

Barnmorskeutbildningen omfattar 90 hp, det vill säga 1,5 års studier. Du kan studera i Borås, Falun, Göteborg, Kalmar, Linköping, Lund, Skövde, Stockholm (Karolinska Institutet), Stockholm (Sophiahemmet), Sundsvall, Umeå, Västerås och Uppsala.

Medlemskap

Du som är legitimerad barnmorska kan vara medlem i Svenska Barnmorskeförbundet/SRAT. Du kan arbeta som barnmorska, vara chef, egenföretagare eller forska. Du kan också vara studerandemedlem - gratis - under tiden du utbildar dig till barnmorska. 

Svenska Barnmorskeförbundet är en professionsförening med egen ekonomi och egna medlemsavgifter.

Föreningen har organisationsnummer 802000-2658.

Du som jobbar inom region omfattas av de avtal som SRAT och övriga berörda fackförbund inom Saco har tecknat med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Arbetar du inom statlig sektor omfattas du av avtalen som Saco-S, där SRAT ingår, har tecknat med Arbetsgivarverket. På privat sektor har SRAT kollektivavtal med Almega Vårdföretagarna som gäller alla legitimerade barnmorskor på de företag som omfattas. Hitta och läs mer om ditt avtal här

Information inför sommaren

Vi vet att sommaren är tuff i många verksamheter som sysselsätter barnmorskor. Personalbrist och risk för indragen semester och/eller stora mängder av övertidsarbete är exempel på frågor våra medlemmar kontinuerligt brottas med under sommarmånaderna. Detta står i bjärt kontrast mot vissa andra verksamheter som upplever ett lugnare tempo under sommaren.

Logga in och ladda ner informationsfoldern "Sommarsemester och barnmorskor".

Vad roligt att du är intresserad av informationen på vår webbplats! För att läsa mer behöver du vara medlem och logga in. Viss information är enbart tillgänglig för dig som är förtroendevald. Har du problem med att logga in? Hör av dig till kansli@srat.se.