Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Svensk Optikerförening

Föreningen för dig som är legitimerad optiker.

Välkommen till Svensk Optikerförening!

Du som är legitimerad optiker eller utbildar dig till optiker är välkommen som medlem. Oavsett var du arbetar; statligt, inom kommun/region, privat eller som egen företagare.

Svensk Optikerförening arbetar för optikerns trygghet och frihet i sin yrkesroll.

Verksamhetsidé

Svensk Optikerförening ska tillvarata optikerns intressen i fackliga och yrkesrelaterade frågor. Optikern ska ges trygghet, frihet, höjd yrkesstatus och bra löneutveckling, genom att föreningen bevakar, informerar och kommunicerar med medlemmar, arbetsgivare, myndigheter, skolor och övriga berörda parter.

Svensk Optikerförening finns på Facebook.

 

Kontakt

Läs mer

Vad gör en optiker?

En legitimerad optiker gör synundersökningar och provar ut glasögon och kontaktlinser. Optikern ska kunna upptäcka ögonsjukdomar och skicka kunden vidare till ögonläkare. Varje synundersökning journalförs i dator. Optikern deltar också oftast i butiksarbetet med att hjälpa kunderna att välja glasögonbågar samt justerar och lämnar ut glasögon och tar betalt i kassan. För att få arbeta som optiker måste man ha legitimation, dessutom är optiker är en skyddad yrkestitel.

Studera till optiker

Du kan studera på Karolinska Institutet och på Linnéuniversitetet i Kalmar. Vid dessa lärosäten finns även vidareutbildning på avancerad nivå efter optikerexamen. Läs mer på studera.nu

Medlemskap

Du som är legitimerad optiker kan vara medlem i SRAT, oavsett om du har kontaktlinsbehörighet eller inte.

Du som läser till optiker kan bli studentmedlem – gratis.

SRAT började organisera optiker då utbildningen gjordes om i slutet på 1990-talet och då bildades Svensk Optikerförening som är en del av SRAT. Svensk Optikerförening är en förening bestående av optiker. Styrelsen bevakar och driver frågor som har med optikerns trygghet och frihet i yrkesrollen att göra. Även forskning är viktigt för yrket, och det finns många disputerade optiker.

 

Du som jobbar på syncentral omfattas av det avtal som SRAT och övriga berörda fackförbund inom Saco har tecknat med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). På privat sektor har SRAT kollektivavtal med Svensk Handel som gäller alla legitimerade optiker på de företag som omfattas. Hitta och läs mer om ditt avtal här