Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Audionomföreningen

Föreningen för dig som är legitimerad audionom.

Välkommen till audionomföreningen!

Läs mer på www.audionomerna.nu

Yrkesföreningen Audionomerna organiserar drygt 65 procent av Sveriges legitimerade audionomer. Föreningen välkomnar både dig som arbetar statligt, inom kommun/region, privat eller egenföretagare samt audionomstudenter. 

Vad gör vi i föreningen?

  • Vi bevakar dina yrkesintressen och frågor om fort- och vidareutbildning
  • Vi bevakar yrkes- och grundutbildningsfrågor och anordnar kurser
  • Vi förhandlar om löner och allmänna anställningsvillkor
  • Vi arbetar på lokal nivå via lokala ombud. Alla kontakter hittar du på vår webbplats!

Varje år delas Audionompriset ut till en person, grupp eller organisation som under verksamhetsåret arbetat för att främja audionomernas intressen.

Temadag för Audionomer är en återkommande aktivitet som föreningen genomför.

 

Kontakt

Läs mer

Vad gör en Audionom?

Audionomer är en legitimerad yrkesgrupp som arbetar med diagnostisering och habilitering/rehabilitering av personer med hörselskador och andra hörselrelaterade tillstånd som tinnitus och ljudkänslighet. Som audionom arbetar man med personer i alla yrkesgrupper. Yrket är självständigt och innebär stort ansvar.

Audionomer arbetar också med utbildning och forskning. Audionomyrket är tvärvetenskapligt och i utbildningen ingår bland annat audiologi (läran om hörseln), medicin, teknik och pedagogik. Forskning är viktigt för yrket och det finns många disputerade audionomer.

 

Studera till audionom

Är du sugen på att studera till audionom? Du hittar utbildningen i Göteborg, Lund, Stockholm (Karolinska Institutet) och i Örebro. Läs mer på studera.nu.

Lyssna på KIs podd om hörsel, där en audionomstudent berättar om sitt första år på audionomprogrammet. 

Medlemskap

Du som är legitimerad audionom kan vara medlem i SRAT/Audionomerna. Du kan arbeta som audionom, chef, vara egen företagare eller forska. Det finns även möjlighet att vara studentmedlem - gratis - under tiden du utbildar dig till audionom.

Du som jobbar inom region omfattas av de avtal som SRAT och övriga berörda fackförbund inom Saco har tecknat med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Arbetar du inom statlig sektor omfattas du av avtalen som Saco-S, där SRAT ingår, har tecknat med Arbetsgivarverket. På privat sektor har SRAT kollektivavtal med Almega Vårdföretagarna som gäller alla legitimerade audionomer på de företag som omfattas. Hitta och läs mer om ditt avtal här