Just nu kan det vara svårt att nå oss via telefon på grund av tekniska problem. Kommer du inte fram, mejla oss på kansli@srat.se så återkommer vi så snart vi kan!
Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Riksförbundet för Podiatrisk Medicin

Föreningen för dig som är utbildad podiater.

Välkommen till Riksförbundet för Podiatrisk Medicin!

I denna förening kan du som är utbildad podiater vara medlem. För att få kalla sig podiater krävs minst en treårig universitetsutbildning i Podiatri.

Läs mer

Vad gör en podiater?

En podiaters arbetsuppgifter är bland annat att diagnostisera, behandla och ge råd vid fotsår, behandla deformiteter och felställningar med avlastningar och korrigerande hjälpmedel, genomföra nageltrångsoperationer under lokalanestesi, behandla förhårdnader, liktornar, sprickor, vårtor och sårrevisioner, rekommendera fotbeklädnad för speciella sjukdomstillstånd, föreskriva ortopediska hjälpmedel för att förebygga och korrigera rörelseinskränkande åkommor, ge information och undervisning till patienter och anhöriga.

Utbildningen som är etablerad utomlands beslutades 2009 av Karolinska Institutet läggas vilande. Därför utbildas inga podiatriker idag i Sverige.

Medlemskap

Du som podiater kan vara medlem i SRAT och yrkesföreningen Riksförbundet för podiatrisk medicin som är en del av SRAT. Studerar du utomlands kan du dessutom vara studerandemedlem.

Föreningen bevakar dina intressen som podiater bland annat genom att påverka och vara remissinstans till Socialstyrelsen och andra berörda myndigheter som behöver kunskap om podiatri.

 

Villkoren för podiatriker beror på vilket sätt man är yrkesverksam. Jobbar man inom landsting så omfattas man av kollektivavtal som SRAT tecknar med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Jobbar man inom privat verksamhet är det olika om det finns ett kollektivavtal som omfattar de anställda. Hitta och läs mer om ditt avtal här