Hoppa till huvudinnehåll Tandhygienistforening Logga in Bli medlem

Karlstad fylldes av tandhygienister

TandhygienistDagarna 2023 hölls den 23-25 april på Karlstad CCC. Temat för dagarna var "Hållbar munhälsa – hållbar tandhygienist".

Till programmet för TandhygienistDagarna 2023

Kliniska föreläsningar, viktiga verktyg för tandvården, efterlängtade möten, skratt och nya perspektiv. Det var några av ingredienserna i Tandhygienistdagarna 2023 i Karlstad i slutet av april. Drygt 800 personer möttes för att ta del av föreläsningar och vetenskapligt program, träffa dentalföretag och kollegor. Dagarna inleddes av Sveriges Tandhygienistförenings, STHF:s, nyvalda ordförande Fouzieh Eliassy som berörde några av de utmaningar som tandvården nu har, såsom kompetensbristen inom tandvården och arbetsmiljön.

Jessica Persson och Anida Fägerstad fick stipendium
Fouzieh Eliassy delade även ut Sveriges Tandhygienistförenings stipendium till professor Sture Nymans minne 2023 till leg. tandhygienist Jessica Persson. Titel på det aktuella doktorandprojektet är ”Främjad munhälsa hos äldre och sköra personer genom digitala munvårdskort”. Professor Kerstin Öhrns stipendium för utmärkt avhandling 2023 gick till leg. tandhygienist och medicine doktor Anida Fägerstad för hennes avhandling ”No-shows in dental care – perspectives on adolescents’ attendance pattern”. Läs mer om årets stipendiater här. 

Helene Wadensjö, prefekt vid institutionen för Hälsovetenskaper vid Karlstads universitet (KAU), hälsade därefter välkomna till Karlstad genom att bland annat stolt berätta att KAU:s första kull studenter efter nystarten kommer att examineras nu till sommaren. 

Emma Frans tog sedan över och talade på temat Sant eller falskt – om vetenskapligt förhållningssätt i en oförutsägbar omvärld. Därmed var ambitionsnivån satt för övriga talare och energin förblev hög i salen under båda dagarna med spontana applåder och sus samt  många frågor från publiken. 

Flera av föreläsningarna refereras i kommande utgåvor av TandhygienistTidningen, dock inte alla. Leg. tandhygienist Emelie Stenberg från Malmö universitet gjorde en uppskattad ”brush-up” om klassificeringarna för parodontal sjukdom och ST-tandläkare Paulina Tseng från specialisttandvården i Örebro och Värmland höll en mycket uppskattad klinisk genomgång av patientfall, parodontit, med oväntad utgång. 


Bild: Emelie Stenberg under sin föreläsning Brush up: Klassificeringarna för parodontal sjukdom

Bild: Paulina Tseng under sin föreläsning "Är parodontit bara tandsten och djupa fickor?"

Bild: Yvonne Nyblom var moderator under TandhygienistDagarna och höll i paneldiskussionen "Hållbara parodbehandlingar" där första dagens talare deltog.  

Ett parallellt vetenskapligt seminarium hölls under måndagseftermiddagen, koordinerat och presenterat av universitetslektor Annica Almståhl. Seminariet spelades in och videon skickades ut till alla deltagare vid TandhygienistDagarna. 

I dentalutställningen i foajén på Karlstad CCC var det full aktivitet under rasterna. Intresset från dentalbranschen hade varit stort. 44 företag och 2 ideella organisationer fyllde upp samtliga utställningsplatser.

Det sociala programmet innehöll förutom ett välkomstmingel på Lars Lerins Sandgrund och en konferensmiddag med underhållning även möjlighet för STHF:s olika nätverk att träffas över en lunch.

Studerande på grundutbildningen kunde i år delta på Tandhygienistdagarna till studerandepris, 500 kr exkl. moms för de två föreläsningsdagarna inklusive luncher och fika. Vi hade ett begränsat antal platser så det var först till kvarn som gällde. Ett 10-tal studenter anmälde sig och deltog under dagarna. 

I nummer 3 och 4 av TandhygienistTidningen kommer du kunna ta del av referat och abstrakt från TandhygienistDagarna 2023. Inspelningen av de parallella vetenskapliga presentationerna kommer att skickas ut till alla deltagare inom kort. 

Bild: Yvonne Nyblom tackar för sig som moderator för TandhygienistDagarna samt för sitt ordförandeskap i STHF under de senaste 15 åren. 

Stort tack till dig som deltog i år! 

Text: Lena Munck
Foto: Jeanette Dahlström