Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem
Notis med målad glödlampa på anslagstavla

Så funkar medlemskapet

Medlemskapet i SRAT är enkelt. Här har du den fackliga expertisen och fokus på dina yrkesfrågor i ett och samma paket. Det är smart!

SRATs föreningar är kärnan i förbundet och i medlemskapet. Varje förening har en specifik inriktning för att bevaka frågor och utveckling inom särskilda yrkesområden. Som medlem i en SRAT-förening är du också medlem i SRAT. Det fackliga stödet får du av SRAT, yrkes- och branschutveckling får du via din förening. 

SRATs medlemmar finns hos många olika arbetsgivare inom alla arbetsmarknadssektorer och du kan vara student, yrkesverksam eller pensionär. Många medlemmar är chefer, studenter och en del är egenföretagare. Vi vill att du ska gå stark genom hela din karriär.

SRAT vill att medlemmar ska ha bra och moderna kollektivavtal som är anpassade för dagens arbetsliv. Varje medlem gör förbundet starkare.

Två delar i ett medlemskap - så funkar det

  1. Välj den förening som du kan bli medlem i. Föreningarna har egna stadgar och fokusområden, en del föreningar kräver legitimation, andra är mer inriktade på bransch. Val av förening gör du i din medlemsansökan.
    Läs mer om föreningarna!
  2. Medlem i förening = medlem i fackförbundet SRAT! Vår smarta lösning att samla yrkesfrågor och fackförbund i ett och samma medlemskap.
  3. Fackligt förtroendevalda för SRAT företräder alla medlemmar. Oavsett vilken förening du tillhör representerar våra fackligt förtroendevalda dig på arbetsplatsen.

 

Medlemskap och plats i yrkeslivet

Student

För studenter kostar inte medlemskapet någonting. Vi vill att studenter ska vara trygga medlemmar och stöttar dig inför yrkeslivet genom cv-granskning, rådgivning och hjälp inför första anställningsintervjun. Vi kan din blivande arbetsmarknad och du får möjlighet att möta andra studenter och yrkesverksamma inom ditt blivande yrke.

Här är sidor för dig

Ny i yrkeslivet

Har du nyligen tagit examen och är ny i yrkeslivet? Grattis! Och välkommen. Om du tidigare var studentmedlem i SRAT har du en lägre avgift första året, vi vet att det kan ta lite tid att etablera sig på arbetsmarknaden.

SRAT är ditt bollplank i yrkeslivet och stöttar dig gärna med att söka jobb, granska anställningsavtal och bolla lönenivåer. Du får tillgång till ett stort branschkunnande och expertis på just ditt yrkesområde. Extra värdefullt är de nätverk och kontakter du kan få via din medlemsförening.

Här är sidor för dig

Anställd

Vi företräder, stöttar och hjälper dig oavsett om du jobbar i offentlig eller privat sektor. Allra bäst funkar det när det finns lokalfackliga på arbetsplatsen, men gör det inte det finns SRATs rådgivning alltid nära till hands för stöd när det gäller din anställning och arbetsmiljö. 

Om du går i karriärtankar finns möjlighet att nyttja karriärstödet för karriärcoachning, bolla jobbansökningar och se över cv. Vi stöttar dig att utvecklas i karriären just där du är. 

Självklart finns det en bra inkomstförsäkring och andra förmånliga erbjudanden att ta del av. Läs mer om medlemsförmåner!

Nyfiken? Börja med att hitta den förening som passar dig och läs mer!

Till föreningarna

Här är sidor för dig

Chef

Självklart kan även chefer vara medlemmar i SRAT. Många medlemmar har en ledarposition eller specialistfunktion på hög nivå. För en chef är det viktigt att ha någon att vända sig till både när det gäller den egna yrkesrollen och den egna anställningen. Allt från karriärdiskussioner till hjälp med enskild lönerådgivning. I den mån förhandlingshjälp efterfrågas stöttar vi självklart upp med det.

SRAT organiserar chefer inom alla arbetsmarknadssektorer. Oavsett arbetsgivare är många problemställningar gemensamma. Vi har lång och gedigen erfarenhet av att stödja chefer på alla nivåer. Vi är ditt stöd och din givna samtalspartner.

Här är sidor för dig

Egenföretagare

Även du som egenföretagare är välkommen till SRAT. Det betyder att du inte behöver avbryta medlemskapet om du valt att bli egenföretagare. De flesta är enmansföretag, men det finns också medlemmar som har anställda. Som egenföretagare betalar du en lägre medlemsavgift eftersom arbetsrättslig service inte behövs. 

Flera av SRATs föreningar har också aktiviteter och nätverk för egenföretagare.

Här är sidor för dig

Pensionär

Om du har gått i pension kan du självklart vara kvar som medlem i SRAT. Många uppskattar kontakten med yrkeslivet genom tidning och olika utskick. Det kan också finnas fördelar försäkringsmässigt med att fortsätta medlemskapet. Kostnaden är lägre än ordinarie avgifter. 

Om du är på väg att gå i pension - meddela oss på kansli@srat.se för att få hjälp med att ändra medlemskapet.

Här är sidor för dig

Arbetssökande

Även som arbetssökande är du välkommen som medlem hos oss i SRAT. Vi kan vara ett bra stöd för dig efter en avslutad anställning eller om du har svårt att hitta jobb efter din utbildning. 

SRAT stöttar dig gärna med att söka jobb, granska anställningsavtal och bolla lönenivåer. Du får tillgång till ett stort branschkunnande och expertis på just ditt yrkesområde. Extra värdefullt är de nätverk och kontakter du kan få via din medlemsförening.