Sveriges Tandhygienistförening
En del av SRAT

Avtal och lön

Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta om kollektivavtal och lön. Vissa delar är endast för medlemmar och du behöver logga in för att kunna ta del av det.

Kollektivavtal

När du har en anställning finns regler i kollektivavtal om både anställningsvillkor och löner. Anställningsvillkoren beskriver olika ersättningar, andra förmåner, rättigheter och skyldigheter. För din egen skull bör du till exempel vara insatt i hur semesterlön beräknas, rättigheter om arbetstid, när du har rätt till kompensation för övertidsarbete, förmåner vid sjukfrånvaro och föräldraledighet.

För dig som är anställd i folktandvård eller motsvarande gäller det centrala kollektivavtalet för alla landstings- och kommunanställda som heter AB och är du privatanställd gäller Riksavtalet.

Löneavtalen reglerar hur löneprocessen ska fungera. Som anställd i folktandvård eller motsvarande gäller Löneavtal landstingsanställd och för dig som är privatanställd hittar du löneavtalet som en del av Riksavtalet.

Lönestatistik

Här hittar du lönestatistik för både landstingsanställda och privatanställda tandhygienister. Du har som störst möjlighet att påverka din lön vid nyanställning. Lönestatistiken har du nytta av både när du ska förhandla lönen som nyutexaminerad och vid byte av arbetsgivare. Du har också hjälp av lönestatistiken när du ska förbereda dig inför det årliga lönesamtalet.

Logga in så blir lönestatistik från de senaste åren synlig nedan

Du kan också använda Saco LöneSök som är Sveriges bästa lönestatistik.

Lönesamtalet

Kontaktombud privat sektor

Logga in så återfinner du nedan namn och länk till privata kontaktombud regionalt inom Sveriges Tandhygienistförening.

 

Vi saknar kontaktombud i några län! Är du intresserad kan du kontakta oss i STHF. info@tandhygeinistforening.se 

Löneförhandlare landsting

Logga in så återfinner du nedan STHFs lokala löneförhandlare som företräder tandhygienister med anställning inom den offentliga tandvården och som är anslutna till STHF/SRAT.