Sveriges Tandhygienistförening
En del av SRAT

Avtal och lön

Här har vi samlat det viktigaste du behöver veta om kollektivavtal och lön. Vissa delar är endast för medlemmar och du behöver logga in för att kunna ta del av det.

Kollektivavtal

När du har en anställning finns regler i kollektivavtal om både anställningsvillkor och löner. Anställningsvillkoren beskriver olika ersättningar, andra förmåner, rättigheter och skyldigheter. VId frågor om vad som gäller för just dig får du gärna kontakta SRATs kansli.

För dig som är anställd i folktandvård eller motsvarande gäller det centrala kollektivavtalet för alla region- och kommunanställda som heter AB (Allmänna bestämmelser) och är du privatanställd gäller Almega Vårdföretaganr, Bransch A. .

Löneavtalen reglerar hur löneprocessen ska fungera. 

Lönestatistik

Här hittar du lönestatistik för både regionanställda och privatanställda tandhygienister. Du har som störst möjlighet att påverka din lön vid nyanställning. Lönestatistiken har du nytta av både när du ska förhandla lönen som nyutexaminerad och vid byte av arbetsgivare. Du har också hjälp av lönestatistiken när du ska förbereda dig inför det årliga lönesamtalet.

Logga in så blir lönestatistik från de senaste åren synlig nedan

Du kan också använda Saco LöneSök som möjliggör för dig att kunna gå in djupare på hur statistiken ser ut i olika sektorer, landsändar och åldrar.

Lönesamtalet