Just nu kan det vara svårt att nå oss via telefon på grund av tekniska problem. Kommer du inte fram, mejla oss på kansli@srat.se så återkommer vi så snart vi kan!
Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem
Kvinna hos tandhygienisten

Sveriges Tandhygienistförening, STHF

Föreningen för dig som är legitimerad tandhygienist.

Välkommen till Sveriges Tandhygienistförening, STHF!

Läs mer på tandhygienistforening.se

Drygt 80 procent av alla landets tandhygienister är medlemmar. Sveriges Tandhygienistförening, STHF erbjuder dig som arbetar eller studerar till tandhygienist:

  • medlemskap för såväl offentligt- och privatanställda som egna företagare
  • TandhygienistTidningen som utkommer med sex nummer per år
  • aktuell information som berör tandhygienistens yrkesområde, anställning, lön med mera
  • årliga TandhygienistDagar
  • stöd och råd i anställningsfrågor

Vi finns också på Facebook.

Allmänna frågor till STHF kan skickas till info@tandhygienistforening.se

 

Kontakt

Kontakta föreningen

Ansvariga förhandlare SRAT

Christel Bridal
08-442 4461
christel.bridal@srat.se

Hanna Adlerteg-Melinder 
08-442 4468
hanna.adlerteg-melinder@srat.se

Sverker Jutvik 
Förhandlare
08-442 44 75
sverker.jutvik@srat.se

Karin Thorasdotter
Förhandlare
08-442 44 64
karin.thorasdotter@srat.se

 

Facklig företrädare, frågor om eget företag

Ingela Jägestrand
070-144 32 74, tis, ons
ingela.jagestrand@tandhygienistforening.se

Läs mer

Vad gör en tandhygienist?

En legitimerad tandhygienist genomför undersökningar, saliv- och bakterietester, kostutredningar, röntgen, avlägsnar tandsten och andra beläggningar samt fyllnadsöverskott, puts och polering samt fluoridbehandling. I samband med behandling har tandhygienist rätt att ge patient smärtlindring. Journal förs över iakttagelser och åtgärder.

Tandhygienisten har en hälsoinriktad yrkesprofil där information om förebyggande åtgärder som munhygien, tobak och kost ges till både barn och vuxna, individuellt och till grupper. Forskning är viktigt för yrket och det finns många disputerade tandhygienister.

Studera till tandhygienist

Tandhygienistutbildning ges vid sex utbildningsorter i Sverige. Examen uppnås efter att studenten fullgjort minst 180 högskolepoäng, motsvarande tre års studier. Läs mer på studera.nu

Vill du veta mer om yrket?

Medlemskap

Du som är legitimerad tandhygienist kan vara medlem i SRAT oavsett om du arbetar privat, i folktandvård eller har eget företag. Du som läser till tandhygienist kan bli studerandemedlem – gratis.

Sveriges Tandhygienistförening, STHF blev en förening i SRAT i mitten på 1970-talet, och är en förening för legitimerade tandhygienister och tandhygieniststuderande. Styrelsen bevakar och driver frågor som är viktiga för yrket och en stärkt yrkesroll. 

STHF är en förening med egen ekonomi och egna medlemsavgifter.

Föreningen har organisationsnummer 802008-9812.

Kollektivavtal finns för anställda tandhygienister i region och hos privata arbetsgivare. Arbetar du i folktandvård omfattas du av kollektivavtalet som SRAT och övriga Sacoförbund i AkademikerAlliansen har tecknat med Sveriges Kommuner och och Regioner (SKR). På privat sektor gäller kollektivavtalet för tandhygienister som SRAT har tecknat med Vårdföretagarna (Almega). Villkoren i avtalet gäller i de företag som är anslutna Vårdföretagarna. Om du arbetar hos arbetsgivare som har hängavtal eller om du har kollektivavtalet inskrivet i ditt anställningskontrakt omfattas du också av villkoren. Hitta och läs mer om ditt avtal här.