
Bättre tandhälsa men skillnaderna ökar
Trots förbättrad tandhälsa bland barn och unga växer skillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper i tandvården. Det visar två nya rapporter från Socialstyrelsen. Få regioner lever upp till målen i de nationella riktlinjerna för tandvården. Det finns också betydande skillnader mellan regionerna, liksom skillnader beroende på faktorer som socioekonomi, allmänhälsa och olika funktionsnedsättningar.
Av utvärderingen framgår att män avstår från tandvård i större utsträckning än kvinnor. År 2024 var det 19,6 procent av männen och 17,6 procent av kvinnorna som uppgav att de avstått tandvård trots behov. 13,3 procent av männen och 12,8 procent av kvinnorna hade avstått av ekonomiska skäl – en andel som har ökat de senaste åren. Bland arbetslösa var siffran nära 30 procent, och utrikesfödda avstår i högre grad än svenskfödda.
– Vi ser ett tydligt mönster: tandhälsa hänger samman med socioekonomi. Det finns en stor risk att befintliga hälsoklyftor förstärks och här behövs ett arbete för att minska skillnaderna mellan regionerna, mot en mer förebyggande och jämlik tandvård, säger Peter Lundholm, sakkunnig på Socialstyrelsen.
Trots att riktlinjerna betonar vikten av förebyggande och orsaksinriktad behandling, är dessa arbetssätt fortfarande ovanliga i praktiken. Endast 11 procent av vuxna patienter som behandlades för karies fick en behandling som fokuserade på att åtgärda sjukdomens orsak. Skillnaderna mellan regionerna varierade från 25 procent i Värmland till drygt 5 procent i Jämtland och Dalarna.
Andelen kariesfria barn ökar. Bland 6-åringar steg siffran från 78 till 83 procent under perioden 2021-2024, och bland 12-åringar från 69 till 73 procent. Samtidigt ökar karies hos den tredjedel unga som redan har störst tandproblem. Bland 12-åringar i denna grupp har antalet kariesskadade tänder ökat från 1,65 till 1,87 på ett år.
Socialstyrelsen pekar på behovet av en omställning inom tandvården – där det orsaksinriktade arbetet utvecklas, kompetensen ökar, det förebyggande och hälsofrämjande arbetet stärks och samverkan med övrig hälso- och sjukvård förbättras.
– Vi ser att tandvården behöver ställa om. Det räcker inte med att behandla skador – vi måste arbeta mer förebyggande, särskilt för att nå de grupper som har sämst förutsättningar. Tandvården bör bli en mer integrerad del av folkhälsoarbetet, inte minst i socioekonomiskt utsatta områden där behoven är som störst, säger Peter Lundholm.