Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem
Tjej som paddlar kanot

Din chef kan inte neka dig tjänstledighet för studier, men har rätt att skjuta upp din ledighet i upp till sex månader om hen anser att tiden inte fungerar med verksamheten

Tjänstledig

Du har enligt lag rätt till att vara tjänstledig från ditt arbete för att studera. Det kan också vara okej att vara tjänstledig för andra anledningar än just studier, beroende på vad din arbetsgivare säger och vad som står i ditt avtal.

Studieledighet

Du har enligt lag rätt till att vara tjänstledig från ditt arbete för att studera. Dina studier behöver inte ha någon anknytning till ditt arbete, men du måste kunna visa upp en studieplan eller antagningsbevis för din arbetsgivare när du ansöker om ledigheten.

Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara tjänstledig för studier så länge dessa pågår. Förutsättningarna är att du har varit anställd hos din arbetsgivare under de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.

Din arbetsgivare kan skjuta upp ledigheten

Din chef kan inte neka dig tjänstledighet för studier, men har rätt att skjuta upp din ledighet i upp till sex månader om hen anser att tiden inte fungerar med verksamheten. Ansök därför om ledighet i så god tid som möjligt. Vill din chef skjuta upp ledigheten längre än sex månader måste hen först få ett godkännande från facket om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal.

Med utbildning anses en kunskapsförmedling som följer en kurs- eller studieplan.

Tjänstledig av andra anledningar

Det kan vara okej att vara tjänstledig för andra anledningar än just studier, beroende på vad din arbetsgivare säger och vad som står i ditt avtal. På vissa arbetsplatser, t.ex. inom statliga myndigheter, kan du vara tjänstledig för att prova annan statligtjänst. Hör med din arbetsgivare vad som gäller hos er.

Kontakta oss

Har du specifika frågor gällande din situation? Välkommen att höra av dig till ansvarig förhandlare på SRAT.

Till våra kontaktuppgifter