Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem
Tjej som tittar på en båt

Huvudregeln i Semesterlagen är att du som anställd ska få fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti.

Semester

Semester är en viktig rättighet för dig som anställd. För att säkerställa att du får den vila och återhämtning du behöver har du enligt semesterlagen rätt till 25 semesterdagar per år.

Du kan även ha fler semesterdagar beroende på arbetsplats och avtal. I ditt kollektivavtal och eventuellt i ditt anställningsavtal kan du se vad som gäller för dig. Är du osäker, kontakta oss gärna.

Betald semester

Att du har rätt till semester innebär inte att du har rätt till lön under dessa dagar. Hur många betalda semesterdagar du har beror på hur mycket semester du hunnit tjäna in.

Semesterersättning

Om du byter jobb ska semesterdagar du inte hunnit ta ut betalas ut som semesterersättning senast en månad efter din sista anställningsdag.

Semesterersättning kan även betalas ut löpande om det rör sig om en kortare anställning eftersom du inte hinner ta ut semesterdagar.

Då ska du få ha semester

Huvudregeln i Semesterlagen är att du som anställd ska få fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti. Det går att göra avsteg från detta om det finns särskilda skäl. Arbetsgivare kan neka dig en sammanhängande semester för att skydda viktiga samhällsintressen, som till exempel rikets säkerhet eller en fungerande sjukvård.

Läs mer

Semesterinformation för barnmorskor

Vi vet att sommaren är tuff i många verksamheter som sysselsätter barnmorskor. Personalbrist och risk för indragen semester och/eller stora mängder av övertidsarbete är exempel på frågor våra medlemmar kontinuerligt brottas med under sommarmånaderna. Detta står i bjärt kontrast mot vissa andra verksamheter som upplever eller ett lugnare tempo under sommaren.

Vi har tagit fram informationsbroschyren "Barnmorskor och sommarsemester" som stöd för dig. 

Kontakta oss

Har du specifika frågor gällande din situation? Välkommen att höra av dig till ansvarig förhandlare på SRAT.

Till våra kontaktuppgifter