Hoppa till huvudinnehåll HälsoAkademikerna Logga in Bli medlem

Så återhämtar du dig bäst i sommar

Publicerad: 2024-06-24 20:47

Äntligen är sommaren här och precis som många andra ser du äntligen fram emot att gå på semester och vila upp dig. För att främja lugna semesterdagar och se till att veckorna inte fylls med aktiviteter och måsten, krävs det enligt forskaren Petra Lindfors god planering och prioritering. Tanken är att semestern ska vara mindre kravfylld och mer rofylld och återhämtande.

5 saker som gör återhämtningen under semestern effektivare.

 

  1. Prioritera och välj bort. Gör en lista om vad som är viktigt att göra under semestern, vad som vore roligt att göra och vad som du kan göra om du har tid och lust men som också kan vänta. Prioritera därefter det som är viktigast och välj bort saker som bara orsakar mer stress än återhämtning. 
  2. Lämna halva semestern oplanerad för spontana saker som är lustfyllt att göra just den dagen och som får dig att må bra.
  3. Ställ dig själv frågan: “Vad vill jag göra idag och vad behöver jag för återhämtning idag för att må bra?” Genom att stanna upp och reflektera över vad jag verkligen vill göra, och vad jag behöver just nu, skapas naturligt utrymme för att lyssna inåt och prioritera det som ger energi och återhämtning i all dess form.
  4. Variera återhämtning och aktiviteter med aktiva, sociala och passiva aktiviteter för att bibehålla god balans och energi. Allt från den passiva återhämtningen, där man slänger sig i soffan med en påse chips och tittar på Netflix, till den sociala aktiviteten som spenderas med nära och kära eller varför inte en aktiv aktivitet med vandring i ett fint naturområde eller lek och stoj på ett vattenland. 
  5. Om du har barn och är 2 närvarande föräldrar, turas då om att ta sovmorgon och vara den som planerar och fixar med aktiviteter och utflykter. Samt sänk kraven, allt behöver inte bli perfekt eller exakt som du hade gjort det. 

 

Ha en underbar och återhämtande sommar 

 

AV: Josefine Jönsson

Hälsa Folkhälsa Idrott