Hoppa till huvudinnehåll HälsoAkademikerna Logga in Bli medlem

Sportidealisten Jakob - Idrottsvetare och egenföretagare.

Publicerad: 2024-02-10 16:26

Jakob Wikenstaal (Sportsidealisten) arbetar idag med sitt företag och varumärke Sportsidealisten. Ett företag som förenklar och underlättar genom att koppla ihop arbetstagare med arbetsgivare inom sportindustrin. Vi tänkte att det vore spännande att höra mer om vägen dit och tog därför en kort pratstund med Jakob.

Som ung älskade Jakob sport, han höll på med både fotboll och därefter innebandy när han växte upp i Stockholm. Han visste att han ville göra skillnad inom idrotten men inte hur.  Det var inte förrän efter han pluggat en termins entreprenörskap och affärsutveckling i Australien som han kom underfull med att han ville utbilda sig till idrottsvetare. Han undersökte de 7 olika idrottsutbildningarna med olika inriktningar och kom snabbt underfund med att Malmös utbildningsprogram med organisationsutveckling var mest intressant. Sagt och gjort flyttade han till Malmö för att börja plugga. 

Under studenttiden passade Jakob på att volontärarbeta för att tidigt skaffa sig referenser och erfarenheter inom idrottsvärlden. Han volontärarbetade bland annat under Fotbolls EM i Frankrike 2016 (​​Svenska fansområdet), Stockholms Open i tennis (press och media) golftävlingar som Nordea Open (press, media, VIP), Ishockey VM i köpenhamn 2019 (försäljning) samt handbolls VM 2020 i Malmö (försäljning). Under studietiden gick han även med i Europas sport managementförening, där han strax efter blev invald som studentrepresentant i styrelsen och 2 år senare invald som ledamot. 

Efter att Jakob tagit sin magister i sport management fick han ett vikariat på 1.5 år i idrottsklubben IFK Klagsham i Malmö. När pandemin kom och vikariatet var slut, bestämde sig Jakob för att starta sitt eget företag. Sportidealisten. Han såg direkt att det fanns ett behov att förmedla arbete inom idrottsverksamheten. Han började med att titta på hur arbetsmarknaden såg ut, vilka som jobbade inom idrott efter utbildningen och hur de hade fått sina första arbeten. Därefter tittade Jakob på arbeten som fanns och samlade alla på ett och samma ställe, för att både förenkla vardagen, spara tid och för att hjälpa både idrottsvetare hitta drömjobben men också hjälpa föreningar inom idrott att hitta rätt kompetens. 

Berätta om ditt jobb! Hur ser en vanlig dag ut? Ingen dag är sig lik, hjälper bland annat 2 idrottsklubbar (med engagemang, marknad, media och kommunikation, samhällsarbete, adminarbete, lära upp nyanställd för en daglig operativ roll) Driver sportsidealisten, föreläser, utvecklar företaget, rådgiva studenter/ arbetssökande till deras jobbsökande, cv granskning. Driver en podcast inom idrott (lyfter olika roller inom idrott, sportbjudpodcast).

Vad skulle du säga är det roligast med ditt jobb? 

Att jobba med mitt intresse samtidigt som jag kan styra mitt arbete som jag vill, skapa en livsstil som jag trivs med.

 

Vad i ditt arbete kan vara svårt eller utmanande? 

Att räcka till när alla vill åt ens tid samtidigt. 

 

Har du några tips till idrottsvetare studenter som är intresserade av att jobba med liknande arbete? 

Passa på att arbeta eller praktisera inom olika föreningar eller verksamheter för att testa på flera olika roller när du ändå pluggar. På så sätt blir det lättare att kunna se vad du vill göra och rikta dig mot. Du får referenser, erfarenhet samt marknadsföring av dig som varumärke, som kan komma till nytta när du sen ska söka jobb efter examen. Att ha ett intresse, va nyfiken, våga ställa frågor till personer i branschen är även ett exempel som jag rekommenderar exempelvis bjuda på lunch, lyssna på podcast och nyheter, håll dig uppdaterad om kompetenser du kan dra nytta av.

 

Vad tror du om framtiden för idrottsvetare inom din bransch?

Det finns stora möjligheter om man hittar en nisch. Behövs överlag mer ekonomi inom idrott för att skapa fler arbetsmöjligheter för personer med spetskompetens som idrottsvetare. 



AV: Josefine Jönsson

Hälsa Folkhälsa Idrott