Skolan är en betydelsefull del av barn och ungdomars vardag. Enligt skollagen har varje barn och elev rätt att få det stöd som behövs för att kunna utvecklas och lära på bästa sätt. I lagen uppmärksammas också behovet av en utökad elevhälsa för att stödja detta lärande, bland annat genom tillgång till hälso- och sjukvårdspersonal i form av skolläkare, skolsköterska och psykolog. Skolan kan utöver dessa lagstadgade grupper även ta in andra legitimerade professioner, exempelvis logoped.
Allt fler kommuner inser fördelar med att anställa logoped inom pedagogisk verksamhet och antalet kommunanställda logopeder har därför ökat kraftigt. Jämsides med studie- och yrkesvägledare är logopeden för närvarande den största icke lagstadgade yrkesgruppen inom elevhälsan.
Eftersom den pedagogiska verksamheten skiljer sig från verksamhet inom hälso- och sjukvården kan det ibland uppstå situationer när det är svårt för dig som är logoped att veta vad som ska tolkas som hälso- och sjukvård. Chefer och kollegor kanske också gör egna tolkningar av ditt uppdrag. Vanliga frågor som diskuteras är om logopeden har ett medicinskt eller pedagogiskt uppdrag? Ska logopeden dokumentera i patientjournal? Vilka regler gäller för tystnadsplikt och sekretess?
Det är din legitimation i kombination med dina arbetsuppgifter som avgör om du arbetar inom hälso- och sjukvårdens område. Om du är anställd för att exempelvis handleda personal eller utföra generella insatser såsom avidentifierad handledning av elever, anses du inte bedriva individinriktad hälso- och sjukvård. Det betyder att du inte behöver föra journal enligt patientdatalagen och du omfattas av samma sekretessbestämmelser som övrig pedagogisk personal. Har du däremot anställts som logoped för att arbeta individuellt med elever (patienter) utifrån din legitimationskompetens betraktas det som hälso- och sjukvård. Det betyder bland annat att du har ett eget yrkesansvar för dina insatser och även i övrigt ska uppfylla de skyldigheter som framgår av olika lagar och som beskrivits i tidigare avsnitt. Din arbetsgivare betraktas i denna del som vårdgivare och omfattas av de skyldigheter som följer av hälso- och sjukvårdslagstiftningen.
En konsekvens av att du arbetar med individinriktade insatser är att du som logoped omfattas av samma sekretess som gäller för hälso- och sjukvården. En annan konsekvens är att du ska dokumentera i journal. Observera dock att det är vårdgivaren som ansvarar för att genom direktiv säkerställa att ledningssystemet innehåller rutiner för journalföring. Det innebär att det ytterst är din arbetsgivare som ansvarar för att du som logoped ges förutsättningar att fullgöra dina skyldigheter att journalföra.
Du kan läsa mer i Logopedförbundets skrift Riktlinjer för logopeder i pedagogisk verksamhet