Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Magnus Nordström, SRATs förbundsordförande.

Ditt engagemang är otroligt värdefullt!

Publicerad: 2024-06-14 08:43 • Uppdaterad: 2024-07-04 08:14

ORDFÖRANDE HAR ORDET: Det finns alla skäl i världen att engagera sig för samhällets utveckling. Varför inte börja med fackligt engagemang på din arbetsplats?

Människor stod upp för bättre arbetsvillkor redan för 3 000 år sedan. Den första strejken kopplad till arbete som vi känner till skedde i Egypten 1155 år före vår tid. De som byggde Ramses III grav protesterade på detta sätt mot missförhållanden och avtalsbrott. 

Att strejka mot missförhållanden var vanligt i industrialiseringens början. I Sverige sägs arbetet med att organisera sig för bättre villkor börjat genom den första tillåtna arbetardemonstrationen år 1902.

Idag har svenska fackföreningar totalt över 3,5 miljoner medlemmar. Det är en stor rörelse som demokratiskt verkar för utveckling av villkoren för professioner, yrkesgrupper, branscher och arbetsplatser. Arbetet för en hållbar arbetsmiljö och en god löneutveckling är centralt. SRAT gör det genom 21 000 medlemmar, 1 000 förtroendevalda, 25 föreningar och vårt proffsiga kansli.

Vi står starkast genom att med tillit samverka och stödja varandra. Bäst kan vi övertyga med goda argument. SRAT:s idéprogram är en bas i arbetet. Jag tycker att det är viktigt att föreningarna och SRAT syns i både samhällsdebatten och i fikarummet på arbetsplatsen. 

Ditt engagemang är viktigt – du kan göra skillnad både på din arbetsplats och för vår demokrati!

Jag gillar ...
... att tänka positivt om vår framtid men också att glädjas åt nuets intryck,
möten och platser. Så mycket är bra och kan bli bättre!

 

Magnus Nordström
Förbundsordförande SRAT

 

Fler Ordförande har ordet

Vi möter våra kriser tillsammans

Vi människor har en superkraft och den är viljan att göra gott för varandra. Tillsammans går vi från att enskilt göra så gott vi kan till att övervinna våra värsta kriser och mardrömmar. Det säger förbundsordförande Magnus Nordström i Essens nummer 4 2023.

Läs mer

Vi måste försvara våra kollektivavtal

Vi måste fortsätta att vårda och utveckla våra avtal genom förhandling och samverkan! Det skriver förbundsordförande Magnus Nordström i Essens nummer 1 2024.

Lär mer

 

Essens Ordförande har ordet Nr. 2 2024 Nummer 2