Just nu kan det vara svårt att nå oss via telefon på grund av tekniska problem. Kommer du inte fram, mejla oss på kansli@srat.se så återkommer vi så snart vi kan!
Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Ni är viktiga för demokratin!

Publicerad: 2024-04-24 14:57

Demokratin i vårt samhälle är så mycket mer än tvärsäkra påståenden, ilska, glädje, drama, konflikt och pengar. Demokrati är alla vi som engagerar oss, som möts i föreningar, som lyssnar, söker kompromisser, förhandlar och samverkar.

I påskas läste jag den tänkvärda boken ”Demokratins självförsvar”. Ett påstående i boken är att det är viktigt att politik utvecklas i ”demokratisk bearbetning”. Forskare, professioner, företagare, journalister och tjänstepersoner kan stå för saklighet, dämpa konflikter och vara stöttande i genomförandet av politiska beslut. Då kan vi dra lärdomar och förbättra besluten.

Demokratin kräver helt enkelt en långsamhet - det är oumbärligt för att fatta sakliga, och förankrade beslut. När vi förändrar samhället behöver det bygga på gedigna underlag eller konsekvensanalyser. Denna genomtänkta långsamhet är det Sacos kampanj ”Slow politics” går ut på.

Kampanjen pekar på hur viktiga ni medlemmar är och att den akademiska kompetensen behövs i beslutsfattandet. En önskan är en politisk debatt som är mer nyanserad och faktabaserad. Politiska samtal snarare än debatter där meningsmotståndare tävlar om att håna varandra på ett elakt sätt. Jag önskar att sådana samtal sker under den kommande EU-valrörelsen.

Tack för att ni engagerar er i förening och fackförening! Glöm nu inte att rösta i EU-valet den 9 juni.

 

Magnus Nordström, förbundsordförande SRAT