Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Jessica Andersson

Det hälsofrämjande fokuset – att stärka det som är friskt och skapa förutsättningar för god hälsa.

Publicerad: 2025-06-11 08:00 • Uppdaterad: 2025-04-17 10:47

Hälsovetaren Jessica Andersson har alltid haft ett brinnande intresse för hälsa och välmående, ett intresse som tog form under hennes år som handbollspelare. Efter examen har hon haft flera roller inom hälsa, bland annat som hälsocoach och hälsopedagog, med fokus på stresshantering och gruppträning. Idag arbetar Jessica som effektivitetskonsult och utbildningsledare på Effektiv Nu, där hon hjälper organisationer att skapa en mer hållbar arbetsvardag med ökad balans och mindre stress. Vi har fått ta del av hennes resa, från student till yrkesverksam och fått tagit del av de erfarenheter och insikter hon tagit med sig längs vägen.

Kort om Jessica:

  • Utbildning: Kandidat i Hälsopedagogik från Halmstad Universitet, Hälsa och Psykologi på Universidad San Ignacio de Loyola, samt Hälsoprofilbedömning (HPI).
  • Titel: Effektivitetskonsult och utbildningsledare, med fokus på att arbeta smartare för att frigöra tid och minska stress.
  • Arbetsplats: Effektiv Nu
  • Bostadsort: Märsta
  • Ålder: 35
     

Hur kom det sig att du utbildade dig till hälsovetare?
Jag har alltid varit väldigt intresserad av hälsa och välmående. Jag tror intresset växte fram under mina 13 år som handbollspelare där jag på handbollsgymnasiet fick lära mig vikten av god hälsa och träning för att kunna prestera. Jag kände redan under gymnasietiden att jag ville arbeta inom hälsa och inspirera andra till att må bättre och leva ett hälsosammare liv.

Vad gjorde du efter examen?
Efter examen läste jag en kurs i HPB (Hälsoprofilbedömning) och började jobba som hälsocoach. Jag blev senare anställd som hälsopedagog på Södersjukhuset, där jag arbetade med stresshantering och gruppträning för sjukhusets medarbetare. Jag har även arbetat som föreläsare och hälsoutvecklare på Promas, samt arbetat som Content Manager på Diet Doctor, där jag skrev artiklar om kost och hälsa. Idag arbetar jag på Effektiv Nu som effektivitetskonsult och utbildningsledare, med fokus på att arbeta smartare för att frigöra tid och minska stress.

Har du läst någon vidareutbildning eller kurs efter examen?
Nej, det enda jag behövt lägga till är kursen i HPB (hälsoprofilsbedömnig) sedan har jag fått erfarenhet och kunskap via mina anställningar.

Vad är det viktigaste du tagit med dig från utbildningen?
Det hälsofrämjande fokuset – att stärka det som är friskt och skapa förutsättningar för god hälsa. Det handlar inte om att bota sjukdomar eller förebygga risker, utan identifiera vad det är som får oss att må bra och gör att vi kan bli vårt bästa jag.

Är det något du saknade i utbildningen?
Jag saknade längre praktikperioder och mer kontakt med olika branscher för möjligheten att nätverka. Under utbildningen fick vi själva skapa vår praktikplats, vilket kan vara både bra och utmanande.

Berätta om ditt jobb! Hur ser en vanlig dag ut?
Just nu är jag föräldraledig, men annars arbetar jag som utbildningsledare på Effektiv Nu. Vi är ett litet företag som utbildar organisationer och dess medarbetare att uppnå en hälsosammare arbetsvardag med mindre stress, frigjord tid och bättre balans i livet. Det gör vi bland annat genom att öka den digitala kompetensen där vi utbildar tjänstemän i hur de kan arbeta smartare med Microsoft 365 eller Google. För att må så bra som möjligt på jobbet är det viktigt att vi behärskar och har kunskap om de digitala miljöer vi befinner oss i större delen av dagen.Rent praktiskt utbildar jag 2-3 gånger i veckan, både digitalt och fysiskt hos kund. Övrig tid går till utbildningsförberedelser, individuell coachning med deltagare som behöver extra stöttning och utveckling. 

Är det någon särskild erfarenhet eller kunskap som har varit viktig för att ta dig dit du är idag?
Det hälsofrämjande perspektivet har varit avgörande. Jag har i alla mina tidigare roller fått möjlighet att arbeta med människor, både på individnivå och i större grupper. Det har gett mig stor kunskap om människors olika behov och förutsättningar, vilket idag gör att jag har en helt annan förståelse för det hälsofrämjande arbetet än vad jag hade i början av min yrkeskarriär. Jag har även lärt mig att det inte räcker med att bara prata om vad som skapar en hållbar arbetsmiljö och hälsa, utan hur viktigt det är att verkligen hjälpa individer rent praktiskt och utgå från de verktyg som redan finns på plats. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?
Att varje dag få sprida kunskap och hjälpa människor att skapa ett hållbart arbetsliv där vi både mår bra och har förutsättningar att prestera på topp. Jag har aldrig haft ett jobb där jag fått så mycket positiv feedback från deltagare vilket tyder på att det vi lär ut verkligen gör stor skillnad, inte bara i arbetslivet utan även i livet i stort. Det är så sjukt häftigt att följa individers resa till bättre struktur, en hållbarare planering och ökad kontroll, vilket i sin tur för många också innebär mindre stress 

Vad kan vara svårt eller utmanande i ditt arbete?
Det kan vara utmanande när man har en deltagare som inte är villig att förändras eller att testa något nytt där det gäller att testa lite olika infallsvinklar. Sedan kan behoven och den digitala kompetensen skilja sig i en grupp, där utmaningen blir att anpassa innehållet så att alla, oavsett kunskapsnivå, får ut något av utbildningen.

Samarbetar du/din arbetsplats med några andra professioner?
Ja, vi samarbetar bland annat med Hjärnfonden. Utöver det har vi inga formella samarbeten med andra professioner men håller oss ständigt uppdaterade på den senaste forskningen kopplat till hjärnan, arbetsmiljö och hälsa. 

På vilket sätt samarbetar ni?
Vi utbildar deras personal där vi bidrar med vår kunskap om hur vi kan skapa en hållbar arbetsvardag, samt skänker pengar till deras viktiga hjärnforskning.

Har du några tips till hälsovetare studenter som är intresserade av liknande arbete?
Tänk brett när du söker jobb och våga skicka spontana ansökningar till företag du är intresserad av, även om det inte finns en officiell ansökan. Fastna inte för titeln hälsopedagog/hälsovetare när du letar jobb utan tänk utanför boxen och använd andra sökord, exempelvis utbildningsledare. Nätverka mycket! Till exempel via LinkedIn och skapa kontakter med personer som redan arbetar i branschen. Det gör att du då kommer in i deras kontaktnät och kan få tips och rekommendationer.

Vad tror du om framtiden för hälsovetare inom din bransch?
Jag hoppas att fler företag ser fördelarna med att anställa hälsovetare och vågar investera i hälsa på arbetsplatsen. Ju mer vi pratar om vikten av god hälsa bland medarbetare och hållbar arbetsmiljö, desto mer kommer det att våga satsas på.

Har du något annat du vill tillägga?
Det är viktigt att hamna på en arbetsplats som verkligen lever som de lär och där hälsofrågor är en självklar del av arbetskulturen. För mig har det varit avgörande att jag haft arbetsgivare som skapat förutsättningar för en god arbetsmiljö där jag fått möjlighet att utvecklas. Ett extra plus är vi på min nuvarande arbetsplats har en egen hälsostrategi där vi kollegor gemensamt identifierat vad som får oss att må bra och utifrån det planerar in hälsofrämjande aktiviteter som genomförs varje månad. Något som alla arbetsplatser borde ha! 

Av: Josefine Jönsson

Hälsa Folkhälsa Idrott