
Peter Engstrand
En resa som inte bara har gett möjlighet att arbeta med hälsofrågor utan även verka som ledare med ett salutogent synsätt.
Peter Engstrand har en gedigen bakgrund inom hälsa och välbefinnande. Efter att ha arbetat som massör i 20 år valde han att vidareutbilda sig till Hälsoutvecklare för att kunna arbeta mer strategiskt med hälsofrämjande och förebyggande insatser. Har nu arbetat över 20 år med hälsofrämjande insatser. Han uttrycker en stor tacksamhet över den resa han har gjort, en resa som inte bara har gett honom möjlighet att arbeta med hälsofrågor utan även att verka som ledare med ett salutogent synsätt.
Utbildning:
- Hälsopromotionsprogrammet – kostvetenskap, GU, 2021
- Hälsoutvecklare, Bosön (1 årig utbildning)
- Massör, fysioterapeut
- Ledarskap och coaching på individ och gruppnivå med bland annat Kjell Enhager
- Mental träning med Lars-Eric Uneståhl
- Hjärt- och lungräddning och projektledning mm
Arbetsplats:
Hälsoodontologiska enheten Folktandvården Västra Götalands.
Titel
Gruppchef för FRAMM-teamet på Hälsoodontologiska enheten. FRAMM-teamen arbetar med folkhälsoinsatser bland elever i skolan. Leder Folktandvårdens EAB-verksamhet, Ej avhörda barn. Teamledare även för TAIK, Tandhygienist i kommunal verksamhet.
Karriär och arbetsuppgifter
Efter examen började Peter Engstrand att driva eget företag i fyra år där han erbjöd massage, föreläsningar och hälsofrämjande insatser på företag. Därefter följde 8 år som hälsoutvecklare i den kommunala verksamheten, först Göteborgs kommun och sedan Kungsbacka kommun. Arbetade mycket med verksamhetsutveckling utifrån ett hälsoperspektiv bland både ledare och medarbetare. Resan fortsatte i den privata sektorn där han arbetade några år som hälsoutvecklare och regionchef för bolaget Promas AB. Sedan snart fyra år har Peter arbetat som ledare inom Folktandvården Västra Götaland.
Arbetsuppgifter idag:
- Leda och utveckla folkhälsoarbete inom tandvård och munhälsa
- Ansvara för FRAMMverksamheten som främjar barn och ungas hälsa, särskilt med fokus på munhälsa och kariesförebyggande arbete.
- Samverka med externa aktörer. Kommuner, hälsosjukvård och myndigheter
- Arbeta med ledarskap och utveckling av strategier för folkhälsoarbete
Hur kom det sig att du utbildade dig till hälsoutvecklare?
Jag hade varit massör i 20 år och ville bredda min kunskap och jobba med hälsofrämjande insatser på en mer övergripande nivå. Jag ville göra skillnad och hjälpa människor på en strategisk nivå.
Vad gjorde du efter examen?
Efter examen startade jag eget och drev företag i fyra år. Jag erbjöd massage, HLR-utbildningar, föreläsningar och verksamhetsutveckling för företag.
Har du läst någon vidareutbildning/kurs under utbildningen/efter examen?
Ja, jag har gått kurser inom ledarskap och coachning, och jag har även vidareutbildat mig till projektledare.
Vad är det viktigaste du tagit med dig från utbildningen?
Förmågan att förstå och balansera de tre perspektiven: vårda, förebygga och främja. Det har varit avgörande för att kunna jobba effektivt med hälsofrämjande insatser.
Är det något som du saknade i utbildningen?
Nu med mer insikt hur stor påverkan munhälsan har på hela kroppen så skulle jag velat ha med munhälsa i utbildningen.
Berätta om ditt jobb! Hur ser en vanlig dag ut?
En vanlig dag som ledare innebär en hel del administrativt arbete, möten och personalfrågor. Arbete med utveckling av Folktandvårdens folkhälsoarbete. Det blir också en hel del samverkan, både internt och externt.
Hur kom det sig att du startade eget företag?
Hade under flera år velat testa och se om det var något för mig. En strak drivkraft var att kunna påverka min arbetssituation och då få arbeta med hälsofrämjande insatser.
Vad har varit viktigt för att driva eget?
Förmågan att vara en bra säljare har varit avgörande, liksom att kunna skapa och utveckla tjänster som verkligen gör skillnad för andra.
Vad är roligast med ditt jobb?
Att ha möjligheten att leda medarbetare i vårt gemensamma folkhälsoarbete, samt att få vara en del av folkhälsoarbetet och påverka människors liv på ett positivt sätt.
Vad är utmanande i ditt arbete?
Det svåraste har varit att hantera distansarbete och att alla medarbetare inte är på plats fysiskt. Att skapa en stark teamkänsla på distans är en stor utmaning.
Samarbetar du med andra professioner?
Ja, jag samarbetar internt med övriga professioner inom tandvården, men också externt med kommunala aktörer och hälsosjukvården. Vi har också samarbeten med andra myndigheter som Skatteverket och Socialtjänsten.
Vilka och på vilket sätt?
Vi samarbetar för att skapa en helhetssyn på invånarens hälsa, där vi har stort fokus på munhälsan. Vi informerar och stöttar föräldrar och barn om kariesförebyggande åtgärder och annan hälsorelaterad information.
Har du några tips till hälsovetarstudenter som är intresserade av att jobba inom liknande arbete?
Mitt tips är att ha ledarskapet med dig. Du kommer att behöva hantera människor och projekt, och därför är det bra att utveckla dina ledarskaps- och kommunikationsförmågor. En väg kan vara att söka sig till HR-avdelningar, gärna inom kommunala verksamheter.
Vad tror du om framtiden för hälsovetare inom din bransch?
Jag tror att behovet av hälsovetare kommer att öka, inom Folktandvården Västra Götaland gör vi satsningar på en ny yrkeskategori – hälsopromotörer och ser där ett ökat behov inom tandvården.
Har du något annat som du vill tillägga?
Jag skulle vilja betona hur viktigt det är att förstå utmaningen med att förändra beteende. Att påverka och förändra andra människ
Av: Josefine Jönsson