Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

SRAT har beslutat om neutralitet

Publicerad: 2024-04-16 16:00

SRATs förbundsstyrelse har förklarat att SRAT och dess medlemmar håller sig neutrala i konflikten mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona.

SRATs medlemmar täcker därmed inte upp för de kollegor från Vårdförbundet som på grund av blockaden inte arbetar mertid eller övertid. SRAT är en del av AkademikerAlliansen som är färdiga med sina avtalsförhandlingar. 

Vårdförbundet har varslat om övertids- och mertidsblockad. Det innebär att deras medlemmar inte kommer att arbeta mertid och övertid efter den 25 april kl. 16:00 - om inte parterna har kommit överens innan dess.

 

Vad gäller för dig som SRAT-medlem?

Om ett annat fackförbund på arbetsplatsen har gått in i en övertidsblockad:

Blir du uppmanad att arbeta istället för en konfliktande Vårdförbundsmedlem ska du tala om för arbetsgivaren att SRAT och dess medlemmar är neutrala. Om arbetsgivaren ändå insisterar kontaktar du SRATs kansli.

Information om jourtelefonnummer kommer om och när konflikten löses ut.

Detta får du göra

  • Arbeta färdigt dina egna arbetsuppgifter på mertid eller övertid om det behövs.

  • Ta extra pass för att kollega VABar eller är sjuk. Däremot får du inte ta pass som en konfliktande kollega skulle ha gjort på övertid. Övertid ska alltid som regel vara beordrad.

  • På ordinarie arbetstid står du till arbetsgivarens förfogande och löser de arbetsuppgifter som finns på arbetsplatsen oavsett vem som egentligen skulle ha utfört dem.

  • Arbeta övertid eller mertid om det är arbetsuppgifter som inte skulle ha gjorts av konfliktande kollega.

Detta får du INTE göra

  • Jobba mertid eller övertid för att utföra en konfliktande kollegas arbetsuppgifter som den kollegan egentligen skulle ha gjort på mertid eller övertid.

  • Ta extra pass för att den konfliktande kollegan som skulle ha tagit passet skulle göra det på mertid eller övertid vilket nu inte går på grund av blockaden.

 

Läs mer

Vad innebär varsel och konflikt?

När fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer inte kommer överens kan det behövas åtgärder. Vad innebär varsel och konflikt?

Här kan du läsa mer

Mer om varslet

 

 

 

Nyhet