Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Nytt kollektivavtal för Stockholms pendeltågstrafik

Publicerad: 2024-02-05 20:22

Anställda inom pendeltågstrafiken i Stockholm har ett nytt kollektivavtal från den 3 mars 2024. Avtalet är en sammansmältning av fem tidigare kollektivavtal.

Företaget SJ Stockholmståg AB tar över pendeltågstrafiken i Stockholm. Nu har fack och arbetsgivare blivit överens om ett nytt kollektivavtal som kommer att gälla för alla anställda på SJ Stockholmståg från 3 mars.

― Vi har haft tuffa och tydliga förhandlingar men i mycket god anda, säger Stefan Strömqvist, en av SRAT:s ansvariga förhandlare. Vi har nått en överenskommelse där vi fått till ett balanserat avtal. Det gör mig särskilt nöjd, eftersom det brukar vara svårt i upphandlad trafik. Upphandlaren vill betala så lite som möjligt och det brukar innebära att anställda får betala priset - i form av försämrade villkor.

Det kollektivavtal som nu är färdigförhandlat är en sammansmältning av Spårtrafikavtalet, SJ AB:s lokala kollektivavtal SPÅRA SJ, lokala kollektivavtal på MTR Pendeltågen, MTR Facility Mangement och MTR Tech. Nu kommer huvuddelen av alla anställda att omfattas av ett så kallat tidsförskjutningstillägg. Det kan ge anställda ekonomisk kompensation om den ordinarie arbetstiden förändras på kort varsel. Den så kallade schemaändringskorridoren, som finns i det centrala Spårtrafikavtalet, kommer dock inte att vara en del av det nya avtalet för pendeltågen.

Avtalet i korthet

  • Rätt till betald sjukvård och läkemedel för alla upp till ett tak på 1200 kronor
  • De medarbetare som går över från MTR till SJ och idag har tjänstepensionen ITP 2 behåller den lösningen.
  • Nyanställda kan enbart omfattas av tjänstepensionen ITP 1
  • Överenskommelse om vilka lönetillägg som ska räknas upp med märket i framtida lönerevisioner
  • Lika ersättningar för till exempel OB-tillägg, övertids- och restidsersättning för alla anställda
  • Införande av en arbetstidsbank med timkonto och dagkonto med utgångspunkt från SJ:s principer

 

Om du har frågor så hör av dig till oss!

Mejla till ansvariga förhandlare Fredrik Damm eller Stefan Strömqvist.

 

Avtalet

Kollektivavtal för SJ Stockholmståg AB

Logga in för att läsa avtalet.

Vad roligt att du är intresserad av informationen på vår webbplats! För att läsa mer behöver du vara medlem och logga in. Viss information är enbart tillgänglig för dig som är förtroendevald. Har du problem med att logga in? Hör av dig till kansli@srat.se.

 

Nyhet Avtal