Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Nya förslag för att minska hot och våld mot tjänstemän

Publicerad: 2024-01-12 15:28

En utredning om åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet för hot eller våld har lämnat sina förslag till regeringen. Utredningen föreslår bland annat skärpta maxstraff för våld eller hot mot tjänsteman och att förolämpning mot tjänsteman införs som ett nytt brott.

- Det är bra att utredningen föreslår ett utökat straffrättsligt skydd, säger Sophie Silverryd, förbundsjurist på SRAT. Men vi beklagar att det inte finns några förslag för att öka skyddet av tjänstemäns personuppgifter. Det är lätt att hitta personuppgifter på nätet idag. Det leder ju tyvärr till att alltför många anställda i offentlig förvaltning utsätts för hot eller trakasserier. Jag hoppas att en kommande utredning lämnar konkreta förslag på skärpningar.

Utredningen föreslår också att upprepade fall av angrepp, förolämpning, hot eller våld mot en tjänsteman ska betraktas som ”olaga förföljelse”. Det finns också ett förslag om att det i vissa fall ska vara möjligt att inte skriva ut vilken tjänsteman som fattat beslut.

Nyhet