Hoppa till huvudinnehåll SRAT Logga in Bli medlem

Statliga avtalet RALS-T färdigförhandlat

Publicerad: 2023-10-02 00:00 • Uppdaterad: 2024-01-15 11:35

I helgen avslutades förhandlingarna i den statliga sektorn när parterna Saco-S och Arbetsgivarverket blev överens om en rad förändringar. Avtalet gäller dig som är medlem i ett förbund anslutet till Saco-S och jobbar i statlig sektor. SRAT:s förhandlingschef ingår i Saco-S styrelse.

—    Avtalet blev bra för våra medlemmar och gör det mer attraktivt att jobba i statlig sektor, säger Mats Eriksson, förhandlingschef på SRAT. Nu får anställda inom staten mer flexibilitet och trygghet. Det är också bra att Saco-S ska fortsätta att arbeta med arbetsgivarparten kring utvecklingen av säkerhetspolitiken. Det är ju möjligt att vi behöver se över villkorsavtalen om Sverige går med i NATO och fler anställda blir utsända utomlands.

Parterna är överens om flera förbättringar, bland annat möjligheten till extra pensionsavsättning och utökad flexibilitet att växla semestertillägget mot lediga dagar

—    Saco-S fick bort en del förslag till försämringar kring arbetstider från förhandlingsbordet, säger Mats Eriksson. Det gäller särskilt Arbetsgivarverkets förslag att Införa förlängd begränsningsperiod i Affärsverksamhetsavalet-T (AVA-T). Det ska nu hanteras i en partsgemensam arbetsgrupp.

Huvudsakliga förändringar i RALS-T 2023:

  • Utökad flexibilitet för medlemmarna att växla semestertillägget genom enskild överenskommelse mot fler lediga dagar för att underlätta återhämtning och öka den individuella flexibiliteten till ledighet.
  • Möjligheten till extra pensionsavsättning höjs till 69 år genom en enskild överenskommelse.
  • För de medlemmar vars arbetsplats omlokaliseras till annan ort blir nu stödet och omställningstiden lika oavsett om det är regeringen eller myndigheten som fattar beslutet om omlokalisering.
  • Vid arbetsskada kommer ersättningen nu att täcka hela inkomstförlusten.
  • Reglerna för planering av arbetstid för lärare och forskare vid lärosäten har blivit tydligare med större fokus på dialog mellan chef och medarbetare. Det är en fråga parterna arbetet med länge som nu fått en lösning