Kortare väntetid men ökad risk för felbedömning
På Södra Älvsborgs sjukhus har man infört nya arbetssätt som gör att väntetider till logoped när det gäller små barn med tal- och språksvårigheter har förkortats. Dock finns en viss ökad risk för felbedömningar.
Göteborgsposten 2024-10-11:
Rationaliserat bort traditionella nybesök
Väntetiden i Borås kunder tidigare i år vara så lång som 18 månader, men nu har logopedmottagningen på SÄS helt gjort om sitt arbetssätt för barn som visar tecken på tal- och språksvårigheter innan fyraårskontrollen, vilket innebär att många familjer inte alls träffar en logoped för ett individuellt besök innan insatser påbörjas. Insatserna baseras istället på information i remissen eller på svaret i ett formulär som vårdnadshavarna fyller i på 1177.
Risk för ojämlikhet och felbedömning
Sarah Nyberg Pergament, styrelsen för Logopedförbundet Västra Götaland menar att arbetssättet är en hjälp i den nuvarande situationen men inte någon långsiktig lösning. Förändringen ger inte nödvändigtvis bättre vård. Dessutom kräver det att föräldrarna är mer aktiva och att de kan hantera tekniken på 1177.
Verksamhetschef Malin Camper säger att arbetssättet innebär en ökad risk för felbedömning men säger också att det tidigare funnits en ökad risk för vårdskador till följd av den långa väntetiden. Camper menar också att ytterligare förändringar krävs för att alla patienter ska få vård inom vårdgarantitiden .