Satsa på en hållbar lösning istället för ett tillfälligt vårdval i Region Skåne!
Idag kan skånska barn få vänta ett år på utredning av logoped. Varför förkastar då Region Skåne välgrundade åtgärdsförslag? Det undrar Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström i en debattartikel i Sydsvenskan.
Ohållbar situation i Skåne
Bakgrunden till debattinlägget är Region Skånes förslag på ett tillfälligt vårdval inom logopedi, regionens lösning på en ohållbar situation med extrema väntetider för utredning av barn med misstänkt dyslexi och språkstörning. Region Skåne har utrett frågan i flera omgångar och 2021 presenterades ett åtgärdsförslag som bland annat omfattade att anställa fler logopeder, se över produktionsplaneringen och minska den administrativa bördan som tar tid från patientarbetet.
Tillfälligt vårdval
Nu kommer istället en ny utredning som istället för att utvärdera effekter av pågående förändringsarbete föreslår att skapa ett tillfälligt vårdval för logopedin i Skåne. Vårdval för logopedi existerar endast i Region Stockholm, där lösningen på det markant ökade inflödet har lett till för låga ersättningsnivåer och mycket höga produktionskrav, något som leder till en klart försämrad arbetsmiljö och att flera logopeder överväger att lämna yrket. Dessutom har regionen fått stänga mottagningar i socioekonomiskt utsatta områden eftersom de inte är "lönsamma". Även Region Stockholm har nu växande köer till ett första logopedbesök.
Kerstin Wiström:
"Regionpolitikerna i Skåne visar att de är beredda att satsa medel för att lösa en situation som rått alldeles för länge. Det är bra. Ta de pengarna och gör en seriös satsning på det som professionen faktiskt behöver för att kunna ge sina patienter en god och nära vård."
Läs hela debattinlägget!
Region Skåne klarar inte vårdgarantin och familjer blir lidande