Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Intervju med Ida Marko-Verga

Publicerad: 2024-02-13 17:31

Mer fokus på rörelseglädje och mindre fokus på tävling och prestation. Det är ett av förslagen Ida Marko-Verga tycker är viktigt för att idrotten ska utvecklas.

Ida Marko-Verga föddes i Staffanstorp år 1985 och är den yngsta genom tiderna att vinna ett svenskt senior mästerskap i simning. Hon har under sin karriär vunnit flertalet internationella medaljer i EM och VM och deltagit i fyra OS. Idag är hon simskoleansvarig i Kristianstad, mentaltränare och föreläsare där hon hjälper andra idrottare till en bättre hälsa.

Det var tack vare Idas familj som hon fick upp ögonen för simning från första början och själv började i den sporten. Hennes syskon, som också var hennes största förebilder, simmade och hennes pappa var tränare i simning. Det roligaste med simningen tyckte Ida var att hon fick tävla och se att hon utvecklades. Simningen bidrog till att hon blev envis, vågade kämpa fysiskt, lärde sig att tänja på gränser och blev uthållig och mentalt stark. Utöver Idas syskon hade hon simmarna Therese Alshammar, Ian Thorpe och Inge de Brujin som förebilder.

Hur ser du dig själv som förebild och hur kan du inspirera andra till rörelse? - Att röra sig själv, visa glädjen med det. Att skapa intresse för sin egen utveckling och inte jämföra sig med andra. Att bara jämföra med sig själv, hitta glädje och våga testa. Att rörelse ska vara en fristad och vara en blandning av lek och utveckling. Det borde vara mer rörelse kopplat till lektionerna, till skolan och också förklara och uppmärksamma och visa vilken effekt det har för kropp och knopp. Jag föreläser själv på skolor för att skapa förståelse om hur rörelse och bra mat påverkar vårt mående. 

Vad tycker du behöver utvecklas med idrotten för att fler ska börja/fortsätta?
Få fler att förstå att det inte handlar om de yttre faktorerna så som vinst och förlust, utan det handlar om vad det ger för dig, hur kan du lära dig att utmana dig själv, ta i mer? Lära dem att det är okej att förlora, för det är så man lär sig, och att man inte är en dålig person om man förlorar. Det viktigaste är att man har roligt. Sarah Sjöström är ett exempel på någon som har roligt, hon har lärt sig att släppa saker, tänker att “det gick som det gick, det går bättre nästa gång” och har lärt sig hur man hanterar känslor. Sarah är inte rädd att förlora eller misslyckas, hon gör sin grej. Det är viktigt att lära barnen tidigt att skilja på person och handling, att det inte gör dem till en sämre person för att de inte vann exempelvis. Det är viktigt att skilja på tankar och känslor. 

Vad tycker du inte fungerar med idrotten?
Att man inte får tävla förrän man är 13 år. För individuella sporter får man ingen placering. De säger att det är farligt att tävla när man är under 13 år, men efter att man har fyllt 13 får man tävla helt plötsligt. De får tävla men inte placera sig eller få tider. Ledare behöver utbildas bättre i hur de ska prata med barnen om tävling med mera. De behöver även jobba mer med lagsammanhållning och hur en grupp kan lyfta sig tillsammans. Föräldrar pushar lätt sina barn för mycket och blir sura. Det behövs bättre uppfostran och respekt mellan varandra inom idrotten. 

Vad kan utvecklas för att få fler tjejer att stanna inom simningen? 
Ge alla möjlighet till att simma oavsett ens mål och ha bättre förståelse och kunskap om menscykeln. Att simmarna får mer förståelse om hur hormonerna påverkar deras idrottande. Exempelvis skulle de kunna få föreläsningar av Riksidrottsförbundet, samt utbilda tränarna bättre i det ämnet. 


Skribent: Josefine Jönsson och Jessica Tallbacka 

Hälsa Folkhälsa Idrott