Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Intervju med Frida Östberg

Publicerad: 2024-02-13 17:33

Vi vill sätta damerna på kartan, skapa jämställdhet och låta glädjen och gemenskapen främja idrottsrörelsen. - Så säger Frida Östberg om hennes vision med idrottsrörelsen

Frida Östberg är tidigare elitfotbollsspelare som har hunnit med 78 landskamper, fem SM guld och två UEFA-guld samt vunnit Diamantbollen 2008. Idag arbetar hon som projektledare på Reboot - football for Jobs! Utöver nuvarande jobb är hon även föreläsare, fotbollsutvecklare samt ungdomstränare inom Sandviks IK.

Frida växte upp i en fotbollsfamilj och började själv spela fotboll på grund av sina bröder som också var hennes stora förebilder. Dessutom var Fridas mor fotbollstränare till hennes äldsta bror. När han började spela fotboll fick Frida hoppa in sista fem minuterna och spela med laget ibland, vilket gav henne mersmak och väckte intresset för fotbollen. När Frida kom upp i högstadiet kände hon kraft i gruppen och började få högre målsättning. Pia Sundhage och Marit Manget var två förebilder som inspirerade Frida till att själv vilja bli fotbollsproffs.
Frida insåg att hon också kunde nå dit och bli som dem. 

 

Vad är din vision med idrottsrörelsen?
Vi vill sätta damerna på kartan, skapa jämställdhet och låta glädjen och gemenskapen främja idrottsrörelsen. 

Vad behövs för att fler tjejer ska fortsätta spela?
Miljön som erbjuder fler att fortsätta spela fotboll, bli mer inkluderande, satsa mer på damfotboll. fairplay och sponsra lika mycket på dam och herr fotboll. Det är också viktigt hur vi utbildar ledare, hur vi kommunicerar runt kvinnligt idrottande och hur vi skapar samma förutsättningar.  

Vad tror du behöver utvecklas och förändras för att skapa mer rörelseglädje?
Det finns ett annat utbud idag än vad det gjorde tidigare. Skärmarna ger så mycket dopamin så att idrotten inte blir lika intressant och lockande. Det behövs mer kunskap om att inkludera alla, exempelvis personer med olika NPF-diagnoser och hur man jobbar med de som gillar att tävla och de som inte gillar att tävla. Vuxna är även de främsta förebilderna för våra barn i vårt agerande, så vi måste vara förebilder och föregå med gott exempel. Exempelvis kan vi uppmuntra att gå till och från skolan istället för att skjutsa. Hitta balans och  motivation till rörelseglädje. 

Vad tror du skiljer sig mellan fotbollen och andra sporter?
Fotbollen är väldigt enkel, lättillgänglig, utbredd och en stark sport med många förebilder och olika lag. I mindre idrotter kan det nog vara svårare att nå ut. Fotboll är inte heller så dyrt jämfört med vissa andra sporter. 

Vad har din karriär bidragit till andra unga tjejer?
Att kunna ge tillbaka, vilket är viktigt. Det är viktigt att vara i ett sammanhang, i glädjen. Att våga sätta upp mål. Våga tro på sig själv. Jag brinner för laget! Jag hoppas att jag har inspirerat andra med att jag älskar sporten och vågar utmana att det är okej att ha roligt när man tävlar. Det är viktigt att vara en förebild. 

 


Skribent: Josefine Jönsson och Jessica Tallbacka

Hälsa Folkhälsa Idrott