Hoppa till huvudinnehåll Essens Logga in Bli medlem

Magnus Nordström, SRATs förbundsordförande.

Vi måste försvara våra kollektivavtal

Publicerad: 2024-03-06 07:00

ORDFÖRANDE HAR ORDET: Vi måste fortsätta att vårda och utveckla våra avtal genom förhandling och samverkan! Det skriver förbundsordförande Magnus Nordström i senaste numret av Essens.

FÖRST I KRISSITUATIONER blir vi medvetna om att skydda och vårda det vi tar för givet. Det gäller vår demokrati, vår rättsstat och vår trygga arbetsmarknad. Vi måste stå upp för vår arbetsmarknadsmodell!

Tillit har alltid varit en fundamental del i Sveriges samhällskontrakt. Arbetstagare och arbetsgivare har givits förtroendet att forma en väl fungerande arbetsmarknad. Vi kommer överens om lönesättning, anställningsform, arbetstid, semester, omställning, arbetsmiljö samt tjänstepension och föräldralön genom kollektivavtal. 

En förutsättning för starka kollektivavtal är starka fack. Cirka 70 procent av alla anställda i Sverige är med i facket. Hela 90 procent av alla anställda omfattas av avtal. 50 fackförbund och arbetsgivarorganisationer förhandlar omkring 650 kollektivavtal. Det är en stor styrka!

Vår svenska modell är ganska unik. I de flesta andra demokratier är bara 10 till 30 procent medlemmar i en fackförening, vilket gör facken svaga i förhållande till arbetsgivarparten. På många håll i världen är det vanligt med korta, destruktiva
strejker för att påverka lagstiftare. I Sverige värdesätter vi långsiktig tillit. Här finns en medvetenhet hos arbetsmarknadsparterna om att vi alla sitter i samma båt och vi ser konflikt som en sista utväg. 

Vi måste fortsätta att vårda och utveckla våra avtal genom förhandling och samverkan!

Magnus Nordström
Förbundsordförande SRAT

Jag gillar...
...att påminnas om vad vi ska försvara genom att lyssna till Paolo Nutinis
”Iron Sky” och ibland se min favoritfilm ”Diktatorn” av Chaplin. Det hjälper
när jag tröttnat på despoter, krig, intolerans och populistisk trångsynthet.

 

Fler Ordförande har ordet

Vi möter våra kriser tillsammans

Vi människor har en superkraft och den är viljan att göra gott för varandra. Tillsammans går vi från att enskilt göra så gott vi kan till att övervinna våra värsta kriser och mardrömmar. Det säger förbundsordförande Magnus Nordström i senaste numret av Essens.

Läs mer

 

Ordförande har ordet