Hoppa till huvudinnehåll Essens Logga in Bli medlem

Magnus Nordström, SRATs förbundsordförande

Ordförande har ordet: Vi möter våra kriser tillsammans

Publicerad: 2023-11-29 00:00 • Uppdaterad: 2024-01-25 21:25

Vi människor har en superkraft och den är viljan att göra gott för varandra. Tillsammans går vi från att enskilt göra så gott vi kan till att övervinna våra värsta kriser och mardrömmar. Det säger förbundsordförande Magnus Nordström i senaste numret av Essens.

UNDER PANDEMIN ANVÄNDE jag ett munskydd där det stod ”keep calm and carry on” – den uppmaning som britterna stoiskt anammade under ”Blitzen”. Ett uttryck jag kunde relatera till, då jag som diplomat jobbat med kris- och konflikthantering och även under utlandsstationering hanterat konsekvenserna av närliggande krig, tragiska naturkatastrofer och större olyckor. Oavsett hur en kris ser ut så fungerar varken panik, aggression eller uppgivenhet, utan en får ”gilla läget” och gör så gott en kan. Föga tänkte jag under 2020–2021 att en kris som pandemin snart skulle blekna i ljuset av ett ständigt krisläge med storkrig, resursbrist och inflation, terrorhandlingar, stormaktskamp, våldsberusad organiserad brottslighet samt ökande artdöd och klimatförändringar. 

"Vi människor har nämligen en superkraft
och den är viljan att göra gott för varandra."

Med detta sagt känner jag ändå starkt hopp för framtiden – i dagarna extra stärkt av att ha läst Rutger Bregmans ”I grunden god”. Vi människor har nämligen en superkraft och den är viljan att göra gott för varandra. Tillsammans går vi från att enskilt göra så gott vi kan till att övervinna våra  värsta kriser och mardrömmar. Samarbete har fört oss till ett aldrig tidigare skådat välstånd och om vi visar medlidande, bejakar, litar på och tar hand om varandra – vänner såväl som främlingar och inte minst vi kollegor på jobbet – så kan vi möta alla våra kriser! 

Jag gillar...

... att vi snart återigen får uppleva vinterns högtider där firandets
gemenskap och varje fönsterbelysning jagar bort vinterns mörker och kyla.

Magnus Nordström
Förbundsordförande SRAT

Ordförande har ordet