
Nytt avtal klart för dig som anställd i spårtrafiken
Ett nytt kollektivavtal är klart för dig som jobbar inom spårtrafiken. Efter intensiva förhandlingar är vi överens om ett tvåårigt avtal där 3,4 procent avsätts till individuella löner under 2025 och 3,0 procent under 2026. Av löneutrymmet ska 0,2 procent reserveras till flexpension per avtalsår.
SRAT och Sveriges Ingenjörer har förhandlat tillsammans med fackförbunden Seko och ST. Överenskommelsen ger dig bättre löneprocesser och ekonomiska förbättringar vid övertidsarbete för deltidsarbetande. Vi har också fått igenom förbättringar när det gäller arbetstid för att underlätta för dig som anställd att få balans mellan arbete och fritid.
― Det är positivt att vi är överens om ett nytt avtal som ger reallöneökningar och mer ordning och reda för anställda i spårtrafiken, säger Mats Eriksson, förhandlingschef på SRAT. Det är inte rimligt att våra medlemmar ständigt ska stå beredda att rycka in och jobba, helg som vardag, dag som natt. Spårtrafiken är central i ett hållbart samhälle. Arbetsgivare behöver ge goda villkor och utrymme för återhämtning och ett liv vid sidan av jobbet.
― Vi är glada att vi har fått igenom flera av våra avtalskrav, säger Evalinn Wilke, förhandlare på SRAT. Vi har också lyckats förhindra en rad yrkanden från arbetsgivarorganisationen. Det var bland annat förändrade villkor om helg, nätter och arbetstidens förläggning. Nu har vi ett avtal med bra villkor för alla i spårtrafiken.
Kollektivavtalet ”Bransch spårtrafik” i korthet
- Tvåårigt avtal i linje med industrins märke
- Avsättning med 3,4 procent till individuella löner under 2025 och 3,0 procent under 2026.
- Av löneutrymmet reserveras 0,2 procent per avtalsår till flexpension
- Bättre löneprocess genom skärpta regler för lönekriterier, dialog och skärpta krav om tydligare motiveringar i lönesättningen.
- Deltidsanställda ska ha rätt till samma ersättning för övertid som heltidsanställda i enlighet med EU-rätten
- Alla fackliga förbund och arbetsgivarorganisationen ska tillsammans arbeta med frågan om arbetstidsförkortning. Utgångspunkten är att hitta en fungerande modell som ska kunna införas i spårtrafikbranschen under nästa avtalsperiod
- Förtydligande skrivningar om hur den så kallade schemaändringskorridoren tillämpning och att dialog behövs vid schemaförändring.
- Föräldraledighet ska meddelas till arbetsgivaren senast den 1 mars inför sommarsemester och 1 oktober inför julledigheter