Akademiker i samhällsbärande professioner

2023-11-06

Nytt flygteknikeravtal klart

Fack och arbetsgivare i kollektivavtalet Flygtekniker med typcertifikat har idag kommit överens om ett nytt kollektivavtal i linje med övriga parter på svenska arbetsmarknad. Avtalet är tvåårigt där utgående lön höjs med totalt 7,4 procent - 4,1 procent den 1 november 2023 och 3,3 procent den 1 november 2024.

- Listan med krav från Svenska Flygbranschen, det vill säga arbetsgivaren, var ovanligt lång i år. Från Svensk Flygteknikerförening hade vi egna krav på omfattande förbättringar, samtidigt som Svenska Transportarbetarförbundet hade sin syn på vilka förändringar man ville föra fram, säger Ola Blomqvist som ansvarade för förhandlingarna från SFF/SRAT:s sida.

Det var första gången som SFF drev en egen linje i förhandlingarna, något som gjorde förhandlingarna mer komplicerade än vanligt, säger Ola Blomqvist:
- Det fanns ett antal frågetecken som gjorde att vi inte kunde driva den frågan hela vägen i år. Målsättningen är nu att dessa frågetecken ska rätas ut inför kommande avtalsförhandlingar. Fram till dess kommer det att bedrivas lokala förhandlingar för att hitta möjligheter till att göra företagsanpassade förbättringar av anställningsvillkoren. För att kunna rekrytera och behålla flygtekniker måste det till förändringar på många ställen.

Senaste nyheter

27 november 2023, 13:20

Viktigt stöd för fritt fackligt arbete i Belarus

Union to Union har inlett ett tre år långt biståndsprojekt där man stöttar delar av den belarusis...

17 november 2023, 12:44

SRAT kommer att utreda medlemmars situation på Nordic Wellness

Anställda på gymkedjan Nordic Wellness har berättat om mycket svåra arbetsförhållanden. SRAT ser...

06 november 2023, 17:03

Nytt flygteknikeravtal klart

Fack och arbetsgivare i kollektivavtalet Flygtekniker med typcertifikat har idag kommit överens o...