Tandvårdens säkerhet och tillgänglighet
Svensk samhällsodontologisk förening (SSOF) arrangerade i maj två seminariedagar i centrala Stockholm med fokus på tandvårdens säkerhet och tillgänglighet.
Bland talarna fanns Martin Färnsten, som leder utredningen om ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård, och Harriet Wallberg från den så kallade Behörighetsutredningen, som bland annat utreder om fler yrkesgrupper ska få möjlighet till reglerad specialisering. Andra talare var lyckoprofessorn Micael Dahlén från Handelshögskolan, Ann-Marie Wennberg Lärkö från Nationella vårdkompetensrådet, samt representanter från Ekobrottsmyndigheten, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och E-hälsomyndigheten.
Under de intensiva seminariedagarna diskuterades flera aktuella tandvårdsfrågor som nu ligger på regeringens bord. Harriet Wallberg, som förväntas slutföra Behörighetsutredningen i slutet av maj 2025, påpekade att uppdraget är omfattande och att utredningen fortfarande befinner sig i faktainsamlingsfasen. De granskar ett 40-tal yrken och bedömer deras behov av reglering, med utgångspunkt i patientsäkerhet och behovet av specialisering för att säkerställa en fungerande vård.
Iakttagelser från tandvården visar bland annat på en stor brist på tandhygienister, där många lämnar yrket på grund av arbetsmiljö, lön, brist på utvecklingsmöjligheter och vidareutbildning.
I dialog med professionsorganisationer har det framkommit att många efterfrågar en lagreglerad fortbildning, då arbetsgivare inte alltid ser vikten av kontinuerlig utbildning. Utredningen kommer att göra jämförelser internationellt, bland annat med Finland, där yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården är skyldiga att upprätthålla och utveckla sin yrkesskicklighet samt hålla sig uppdaterade om relevanta lagar och regler.
Vad gäller utredningen om ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård är tidsplanen mer pressad. Utredningen ska lämna sitt betänkande redan den 31 oktober 2024. Särskild utredare Martin Färnsten betonade att utredningen är strikt bunden till direktivets formuleringar, vilket innebär att den endast får svara på de frågor som specificerats i direktivet utan att komma med egna förslag. Förslagen måste uppfylla regeringens krav, medan de politiska vägvalen sker i nästa steg.
Tandvårdsutredningens uppdrag:
- Utredningen ska analysera och lämna skalbara, ändamålsenliga och kostnadseffektiva förslag om hur tandvårdens högkostnadsskydd kan förstärkas för att mer efterlikna det i övrig vård och där äldre med sämst munhälsa prioriteras.
- Analysera hur högkostnadsskyddet kan förstärkas på ett sätt som ger incitament som motverkar överutnyttjande bland vårdtagarna av tandvård och som främjar effektiv resursanvändning och vårdkvalitet bland tandvårdens aktörer.
3. Lämna förslag som säkerställer att ett förstärkt högkostnadsskydd inte urholkas och att satsade medel kommer patienterna till godo.
Martin Färnsten avslutade med att betona vikten av fortsatt god och konstruktiv dialog med alla aktörer inom tandvården. Efter den 31 oktober kommer betänkandet att skickas på remiss till lagrådet och därefter till relevanta intressenter. Även andra organisationer och privatpersoner har möjlighet att lämna spontana remissvar.
Du som vill läsa mer om SSOF-konferensen kan göra det på föreningens webbplats: [www.ssof.se](https://www.ssof.se/arkiv/).
Text och bild: Lena Munck