
Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström
Ordföranden har ordet
Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström summerar årets Almedalsvecka. Digitalisering och AI är aktuella ämnen både inom hälso- och sjukvård och utbildning. Almedalen är dock mycket mer än en arena för storpolitik och techbolag - det är en plats för viktiga samtal och möten.
Blandad kompott
Varje år konstaterar vi att det finns inte bara en Almedalsvecka, det finns en hel uppsjö. Vilken vecka du är på beror helt på inom vilken sektor du rör dig, och vägarna korsas sällan. Jag hör att techföretagen och lobbyisterna har tagit över, att de stora byggjättarna är allrådande, och att politiken lyser med sin alltmer ökande frånvaro. Men tycker jag att det stämmer för min sektor? Nja. För skolområdet ja - de stora privata koncernerna låg bakom många av arrangemangen och politikerna var ganska få. Många av de privata företagen fokuserade på friskolornas överlevnad, utifrån den skolpolitik som regeringen nu driver. Läskunnighet och bedömning diskuterades, men jag hade önskat en problematisering eller åtminstone nyansering när man pratar om allt fler screeningsar Annars var digitalisering och AI en fortsatt het potatis, strategier och policys efterfrågas men inget konkret verkar vara på gång och man står lite och stampar.
Digitalisering i hälso- och sjukvård
Hälso- och sjukvårdsversionen av Almedalen fortsätter också att diskutera AI och digitalisering, med skillnaden att man där har ett konkret exempel i Millenium när man diskuterar hur man vill att framtida processer ska se ut. Annars står man och stampar även där, och visst, de privata aktörerna är delaktiga men inte tongivande. De heta debatterna som skedde tidigare om nätläkarnas existens har svalnat, de flesta verkar ha accepterat att de är en del av det nya normala. Årets snackis var framför allt statlig styrning, i ljuset av den rapport som vårdansvarskommittén nu har kommit med, och det var flera intressanta paneldiskussioner om vår förändrade demografi. Att färre barn föds och fler blir äldre, hur vi ska lösa det samhällsekonomiskt generellt och inom hälso- och sjukvården mer specifikt. En komplex och intressant fråga som vi kommer att tvingas hantera mer handgripligen än vi gör i dag.
De viktiga mötena
Panelsamtalen och föreläsningarna i all ära, men det viktigaste jag tar med mig varje år från veckan är mötena. Både de planerade och de spontana. Lyxen i att få sitta ner med nya kontakter och gamla bundsförvanter och djupdyka i våra frågor men också dela skratt och anekdoter. Att veta att vi knyter band som underlättar vårt arbete resten av året. Men också glädjen i att kunna haffa någon i vimlet, ”du kan vi ta ett möte i höst?” och nästan uteslutande mötas av ett glatt ”javisst!”. Det ger energi som jag hoppas bära med mig in i höstens arbete. I år hade jag även äran att ha med mig vår förra ordförande, Ulrika Guldstrand, och det var kul att genom hennes ögon se hur långt vi har kommit, att vi hela tiden utvecklas i vårt sätt att driva logopedkårens frågor. Om du är intresserad av att se mer i detalj vad vi pysslade med under veckan så är mycket av det samlat under höjdpunkten ”Almedalen 2025” på vårt instagramkonto.
Glad sommar!
Kerstin Wiström, ordförande