Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Systematisk kunskapsöversikt om intervention vid dysartri och talapraxi

Publicerad: 2025-06-30 18:59

En arbetsgrupp bestående av forskare från Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Karolinska institutet har tagit fram en en systematisk kunskapsöversikt över intervention vid neuromotoriska talstörningar (NMT) i syfte att stödja kollegor till ett evidensbaserat och jämlikt arbetssätt.

Neuromotoriska talstörningar (NMT) är vanligt förekommande vid olika typer av neurologiska skador och sjukdomar. NMT är ett samlingsnamn för problem med neuromotorisk programmering (talapraxi) och neuromotoriskt utförande av talrörelser (dysartri). 

Syftet med den systematiska kunskapsöversikten är att försöka ge en samlad bild av evidensläget när det gäller intervention vid dysartri respektive talapraxi. Vad vet vi idag om vad som har effekt när det gäller att reducera talstörningar och dess effekter för dessa patientgrupper? Genom ökad kunskap om intervention vid NMT kan det logopediska omhändertagandet av dessa patientgrupper bli mer evidensbaserat och mer jämlikt. 

Arbetsgruppen har bestått av Ellika Schalling, Lena Hartelius,  Kerstin Johansson, Joakim Körner Gustafsson, Katja Laakso och Linda Sandström.

Intervention vid dysartri och talapraxi - en systematisk kunskapsöversikt

En arbetsgrupp bestående av forskare från Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Karolinska institutet (Ellika Schalling, Lena Hartelius,  Kerstin Johansson Joakim Körner Gustafsson, Katja Laakso och Linda Sandström) har tagit fram en en systematisk kunskapsöversikt över intervention vid neuromotoriska talstörningar (NMT) i syfte att stödja kollegor till ett evidensbaserat och jämlikt arbetssätt. 

Kunskapsöversikten publicerades 2025-06-30 (version 1). 

Systematisk kunskapsöversikt neuromotoriska talstörningar
Nyhetstyp Nyhet