Granskning: Kampen om de nya reglerna
Nu är den ”bibel” som styr allt arbetsmiljöarbete i Sverige omarbetad och klubbad. Men det har inte gått friktionsfritt. Den fackliga rörelsen har varit mycket kritisk.
UNDER SENHÖSTEN presenterade Arbetsmiljöverket den nya versionen av sina föreskrifter kring arbetsmiljö. Det är alltså de dokument som styr vad arbetsgivarna har att rätta sig efter utöver arbetsmiljölagen. Förnyelsen av reglerna har pågått i sju år. Utredningar och remissrundor till trots – det finns fortfarande en stor skepsis från den fackliga sidan gällande den kraftigt omarbetade författningssamlingen.
Men om nu regelsamlingen framförallt riktar sig till arbetsgivarna, hur kommer det sig då att den fackliga sidan lägger sig i?
– Enligt lagen är arbetsgivaren ytterst ansvarig för arbetsmiljön ute på arbetsplatserna. Men arbetsgivaren och skyddsombud/arbetstagare ska ju samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Man kan säga att skyddsombuden skuggar cheferna i den här frågan. De läser samma föreskrifter, och verkar för att att arbetsgivarna lever upp till dem, säger Karin Fristedt, Sacos utredare för arbetsmiljöfrågor.
»Arbetsgivaren och skyddsombud ska samverka
för att åstadkomma en god arbetsmiljö.«
Eftersom skyddsombuden vakar över att arbetsgivarna lever upp till att skapa en bra arbetsmiljö blir föreskrifterna och de allmänna råd det viktigaste verktyget även för skyddsombuden. Så när hela materialet skulle omarbetas och bantas ner, vädrade facken problem. Och det är framförallt en sak som de har varit kritiska emot: Arbetsmiljöverket har tagit bort många av de allmänna råd som har funnits i materialet.
– Varje föreskrift har tidigare bestått av två delar: en paragraf och allmänna råd, en mer förklarande text. De allmänna råden som ger mer konkret hjälp i tillämpningen har varit ett stöd för både chefer och skyddsombud. Vi tycker att det är problematiskt att Arbetsmiljöverket har valt att ta bort så mycket av detta. Vi har framfört det och lyckats få tillbaka en del, men mycket är borta, säger Karin Fristedt.
BAKOM DETTA ligger en ganska hård kamp där de tre centralorganisationerna LO, TCO och Saco för ungefär ett år sedan gick ut hårt och avstyrkte regelförnyelsen. Centralt i kritiken var skrivningarna kring samverkan mellan arbetsgivare och skyddsombud kring det systematiska arbetsmiljöarbetet, SAM. En del av kritiken finns kvar, men man lyckades påverka myndigheten så att SAM har blivit ett eget häfte i regelsamlingen. Men det finns också uppenbara förbättringar i samband med att Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur införs.
Parallellt med omarbetningen har materialet digitaliserats och finns tillgängligt och sökbart i en app. Man har alltså gått från ett material som tidigare bestått av 67 tryckta texthäften till ett kraftigt bantat material som består av 15 häften och som dessutom finns digitalt så vem som helst kan använda det i sin egen mobiltelefon.
– Det tror vi kan underlätta för chefer, skyddsombud och även för intresserade
arbetstagare om de vill hitta vad som gäller kring vissa frågor. Söker man på
till exempel ”arbetsbelastning” eller ”hot” får man direkt upp de avsnitt som
handlar om just det, säger Karin Fristedt.
ENHETSCHEFEN PÅ Arbetsmiljöverkets juridiska avdelning, Johanna Ingemansson Christiansson menar att regelförnyelsen innebär att materialet blir mer översiktligt och lättare att navigera i för de som berörs.
– Våra föreskrifter och allmänna råd har vuxit fram under drygt 40 år och kompletterats med regler från EU-direktiv. Det här gör att det kan verka motsägelsefullt eller ologiskt i vissa delar.
»Våra föreskrifter och allmänna råd har vuxit fram under drygt 40 år och kompletterats med regler från EU-direktiv.«
När det gäller de allmänna råd som har lyfts ut ur materialet hänvisar hon till Arbetsmiljöverkets stödjande material som finns tillgängligt på deras webbplats, tillsammans med mycket annat utbildningsmaterial kring regelförnyelsen.
Det nya regelverket träder formellt i kraft 1 januari 2025. För skyddsombud inom SRAT kommer det alltså att bli en hel del nyheter som träder i kraft om ett år. Förbundet kommer fram till dess att på olika sätt informera och utbilda skyddsombuden kring den nya författningssamlingen. ●
Förändringarna i korthet
- Alla 2 300 paragrafer i nuvarande 67 föreskriftshäften har gåtts igenom och sorterats in i 15 nya föreskriftshäften. Arbetsmiljöverket vill uppnå:
– Bättre överblick av hur föreskrifterna hänger ihop
– Ökad tydlighet om vilka föreskrifter som gäller för vem
– Ökad tydlighet om det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM)
– Ökad enhetlighet och begriplighet
– Att det blir tydligt att många föreskrifter gäller parallellt i en verksamhet - Arbetsmiljöverket har klarspråksbearbetat texterna för ökad begriplighet,
gått igenom allmänna råd, sett över dubbelregleringar och förtydligat kopplingen mellan systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och andra föreskrifter. - Reglerna är innehållsmässigt i stort sett desamma.
- Huvudprincipen har varit att behålla samma skydds- och kravnivåer.
- Ett viktigt undantag är reglerna för byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare.
- Reglerna beslutades i september 2023 – 1 januari 2025 träder de i kraft.
TEXT: PER CORNELL
FOTO: ARBETSMILJÖVERKET, GETTY IMAGES