
Saga Sjöstrand, ny förhandlare på SRAT
Arbetsmiljö – känner du till dina rättigheter?
Varje dag arbetar tandhygienister med precision och noggrannhet för att säkerställa god munhälsa. Men bakom arbetet finns vissa utmaningar – tandhygienistyrket innebär ofta statiska och repetitiva arbetsmoment, och arbete med kemiska ämnen, stickande och skärande verktyg.
För vissa kan detta resultera i sjukdom eller skada som påverkar både hälsa och arbetsförmåga. Samtidigt kan alla drabbas av sjukdom eller skada, oavsett vilka arbetsuppgifter man har, och ibland kan det innebära ett behov av rehabilitering för att kunna återgå i arbete. Vad innebär det? Vilka rättigheter har du som drabbas och vilket ansvar har din arbetsgivare?
Enligt arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd har arbetsgivaren en skyldighet att arbeta systematiskt och förebyggande för en god arbetsmiljö och för att minimera risken för skada och sjukdom. Detta innefattar att identifiera och arbeta med förebyggande insatser för att minimera riskfaktorer i arbetsmiljön. Sådana insatser kan exempelvis handla om ergonomisk anpassning i det dagliga arbetet eller användning av personlig skyddsutrustning. Ett partsgemensamt arbete har genomförts med Prevent, där man särskilt tittat på dessa frågor och tagit fram filmer med handfasta tips kring ergonomi, skyddsutrustning, stickande och skärande verktyg samt kemiska riskkällor. Prevent har också tagit fram checklistor, som är användbara när det kommer till att undersöka arbetsmiljön, riskbedöma och ta fram åtgärder. Materialet finns att ta del av på Prevents hemsida[1] och är bra både för dig som arbetsgivare och arbetstagare för att få konkreta råd kring hur man kan arbeta för en god arbetsmiljö. Ta gärna del av tipsen och dela materialet med dina kollegor och chefer så att ni tillsammans kan skapa de bästa förutsättningarna för en god arbetsmiljö.
Trots systematiskt arbetsmiljöarbete drabbas en del tandhygienister olyckligtvis av sjukdom eller skada som kan påverka arbetsförmåga och framtida yrkesutövning. Om en sjukdom eller skada inträffar är det viktigt att känna till att arbetsgivaren även har ett lagstadgat rehabiliteringsansvar, som innebär att de måste vidta åtgärder för att du som drabbats så snart som möjligt ska kunna återgå till ditt ordinarie arbete. Sådana åtgärder innebär ofta att arbetsuppgifter anpassas, till exempel genom schemaändringar eller att vissa moment eller patientkategorier tas bort, beroende på de behov som finns. Alternativen är många.
Rehabiliteringsprocessen handlar om att jämka samman olika perspektiv – dels den anställdes behov av rehabilitering och återgång i arbete, dels verksamhetens behov att säkerställa en fungerande arbetsplats och drift. För att rehabiliteringen ska bli framgångsrik är det viktigt att arbetstagaren själv deltar aktivt i processen. Rehabilitering är ett samverkansarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare, där båda parter har en viktig roll i att hitta lösningar som fungerar för både den drabbade arbetstagaren och verksamheten.
Om du är sjukskriven och ska komma åter till arbetet, ta kontakt med din chef så att ni kan upprätta en plan för rehabilitering så snart som möjligt. Om det finns en facklig förtroendevald på din arbetsplats kan du även ta kontakt med denne, som vid behov kan vara med på rehabiliteringsmöten och liknande om du önskar.
Att vara medveten om sina rättigheter är viktigt för att tandhygienister ska kunna säkerställa att de får den rehabilitering och det stöd de har rätt till efter en sjukfrånvaro. Genom förebyggande insatser och ett tydligt rehabiliteringsansvar kan vi sträva mot att minska sjukfrånvaron, så att tandhygienister fortsatt kan bidra med sin viktiga kompetens och erfarenhet. Kunskap och medvetenhet om rättigheter är en nyckel till förändring i det här arbetet.
Text: Saga Sjöstrand
Förhandlare SRAT