Hoppa till huvudinnehåll Bli medlem

"Att medarbetare utbildar sig gynnar faktiskt hela arbetsplatsen", menar tandhygienisterna Marwa El Noaimi (t.v.) och Amira Chamoun.

Ämnesfördjupning oral hälsa

Publicerad: 2025-04-23 11:48

Studier på avancerad nivå gör jobbet roligare och ökar självförtroendet. Det anser tandhygienisterna Amira Chamoun och Marwa El Noaimi, som båda har vidareutbildat sig på de kliniskt inriktade ämnesfördjupningskurserna i oral hälsa vid Göteborgs universitet.

För tandhygienisterna Amira Chamoun och Marwa El Noaimi är det självklart att ständigt försöka höja sin kompetens. Det handlar om yrkesmässig och personlig utveckling, men också om att hålla sig uppdaterad och få tillgång till de senaste forskningsrönen.
− Vi jobbar trots allt med människor och kan inte förvänta oss att vårt nuvarande arbetssätt kommer vara rätt för alltid. Det som fungerade för tio år sedan, kanske inte längre är relevant i dag, säger Marwa El Noaimi.
Hon och Amira Chamoun är två av de tandhygienister som de senaste åren har läst flera av Göteborgs universitets ämnesfördjupningskurser i oral hälsa. Av de olika inriktningar som finns att välja mellan – teoribaserad beteendeintervention, parodontologi, kariologi för vuxna samt barn och ungdomar med särskilda behov – har Marwa gått två. Amira har läst alla fyra, en i taget.
Eftersom kurserna är landets enda kliniskt inriktade fördjupningskurser för tandhygienister är de unika i sitt slag. Ändå är det inte alla som känner till dem och ibland brottas universitetet med få sökande. Något som Marwa och Amira tycker är både synd och förvånande.
− Kurserna är ju gratis och borde utnyttjas av fler. Jag förstår att man är stressad på jobbet och inte tycker sig hinna med, men kunskapen man får ändrar ens sätt att tänka kring hur man lägger upp sin behandling. Det gör arbetet lättare och roligare, säger Amira.
Sedan ett halvår tillbaka arbetar Amira Chamoun med parodpatienter på Karolinska institutets specialistklinik i Stockholm. Hon tycker att hon har haft stor nytta av kurserna. Både i sin nuvarande tjänst och under de år hon jobbade på Folktandvården i Eskilstuna.
− Särskilt ämnesfördjupningen mot barntandvård var en ögonöppnare för mig. Jag har haft många patienter med särskilda behov och på den kursen fick jag fördjupad kunskap om hur jag kan prata med och bemöta barn med ADHD, Downs syndrom eller autism, säger Amira.
Hon berättar att hon har blivit stärkt i sin yrkesroll gentemot patienter såväl som kollegor.
− Det är skönt att kunna luta sig mot forskningen och ibland hänvisa till att ”det står i en vetenskaplig artikel som jag har läst”. Det är en trygghet, konstaterar Amira och fortsätter:
− Jag har fått mycket lättare för att ställa krav och argumentera för hur jag vill att vi ska jobba på kliniken. Kurserna har hjälpt mig att sätta ner foten och inse värdet i mitt arbete.
Marwa El Noaimi håller med. Studier på avancerad nivå kanske låter teoretiskt. Men kunskaperna från ämnesfördjupningarna har varit enkla att omedelbart omsätta i behandlingsrummet. Inte minst de kliniska praktiska övningarna har varit lärorika.
Marwa arbetar i dag på avdelningen för parodontologi på Tandvårdshögskolan i Malmö. Bakom sig har hon 17 år som tandhygienist. Hon har jobbat med allt från sjukhustandvård till undervisning. Ändå har kurserna i Göteborg påverkat hennes sätt att arbeta.
− Jag hade kunskaperna sedan tidigare, men på kursen om beteendeintervention fick jag ett mer strukturerat arbetssätt. Plötsligt hade jag en färdig mall att jobba efter, säger Marwa.
Hur funkar då studier av det här slaget i kombination med jobb? Bra, tycker Marwa och Amira. Studierna är på kvartsfart och löper över ett helt år. Sammantaget innebär det en föreläsning online varje månad och en eller två träffar per termin på plats i Göteborg.
Enda kruxet är att kurserna går dagtid och därför bygger på arbetsgivarens godkännande.
− Jag jobbade heltid när jag gick kurserna och fick följa föreläsningarna på arbetstid. Det blev också ganska mycket studier på kvällar och helger för att hinna med. Men för mig är det jätteviktigt att ha en arbetsgivare som ser mina studier som en tillgång, säger hon.
Amira läste sin första kurs parallellt med heltidsarbete. När hon gick kurs nummer två och bestämde sig för att dessutom påbörja en magisteruppsats gick hon ner till 80 procent.
Hennes råd är att prata med chefen och berätta vad du vill göra och varför. Själv upplever hon att de flesta arbetsgivare är stöttande när det gäller fördjupade studier.
− Att en medarbetare utbildar sig gynnar faktiskt hela arbetsplatsen. Man får ny kunskap som man delar med sig av. Det är berikande för både patienter och kollegor, säger Amira.
I dagsläget går ämnesfördjupningskurserna att baka in i en magister- eller masterexamen. Både Marwa och Amira har använt den möjligheten.
Som Tandhygienisttidningen tidigare har skrivit om skulle kurserna även kunna passa inom ramen för den specialisering som STHF föreslår.
Behöver vi en specialistutbildning för tandhygienister?
− Ja, det skulle göra yrket mer attraktivt. Jag vet flera tandhygienister som har slutat efter bara några år i yrket. Ges man möjligheten att specialisera sig kanske man stannar kvar. För mig var det avgörande att kunna läsa kurser på mer avancerad nivå, säger Amira.
Marwa fortsätter på samma spår:
− Jag hoppas att vi får till en specialisering. Då hoppar jag på tåget direkt. Jag är stolt över att vara tandhygienist, men tror att vi är många som gärna vill fortsätta utvecklas inom yrket.

Text: Camilla Adolfsson

Bild: privat



FAKTA/Kurser på avancerad nivå vid Göteborgs universitet


På Göteborgs universitet finns ämnesfördjupningar i oral hälsa med inriktning mot
- teoribaserad beteendeintervention
- parodontologi
- kariologi för vuxna
- barn och ungdomar med särskilda behov.

Samtliga kurser är på 15 högskolepoäng, går på kvartsfart under ett helt år och omfattar en föreläsning i månaden online samt 1-2 träffar på plats i Göteborg per termin.

Kurserna är fristående kurser, men kan tillgodoräknas i en magister- eller masterexamen.