
Sebastian Malmqvist doktorerade på KI den 1 december 2023. Opponent professor Ola Nordenryd.
"Tålamod är en bra egenskap hos en doktorand"
Sebastian Malmqvist har nyligen bärgat hem sin doktorstitel som disputerad tandhygienist. Hans råd till dig som funderar på att doktorera är att våga testa och satsa på ett ämne som väcker ditt intresse. – Dessutom är det bra att ha tålamod under alla steg i processen – det tar lång tid, säger han.
Det är tidig morgon i korridorerna hos institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet. Ett blekt vinterljus kämpar sig in genom de stora fönstren utanför sal 9Q där Sebastian Malmqvist ska ägna förmiddagen åt att försvara sin doktorsavhandling. Redan väntar en handfull åhörare utanför dörren, och när opponenten professor Ola Norderyd inleder har cirka 45 personer bänkat sig i salen.
Efter närmare fyra timmars frågor och diskussioner är det en lättad och glad Sebastian Malmqvist som kliver ut till blommor och gratulationer. När vi ringer upp honom för en intervju har det gått en dryg vecka efter disputationen.
– Själva disputationen tyckte jag var väldigt kul. Du får tillfälle att diskutera ditt ämne på djupet med några som läst in sig rejält. Och nu gick det ju rätt bra, säger han.
Behov väckte forskningsintresset
Avhandlingen som ledde till doktorshatten fokuserar på laserbehandling av periimplantit, bland annat genom att jämföra den med traditionell kirurgisk behandling. Idén till arbetet går att spåra hela vägen tillbaka till hans examensarbete som också handlade om laserbehandling.
Under grundutbildningen väcktes ett särskilt intresse för olika tilläggsbehandlingar.
– Efter att bland annat ha besökt flera dentalmässor såg jag ett behov av att utvärdera olika tilläggsbehandlingar. Det ledde mig vidare till forskningen, säger Sebastian Malmqvist.
Intresset för att läsa odontologi väcktes ännu tidigare i livet.
– Redan under tidiga tonår fick jag positiva erfarenheter av tandvården. Tandläkaren jag gick till var bra på att förklara och när det var dags att välja inriktning så tänkte varför inte tandvård, säger Sebastian Malmqvist.
Fler sociala sammanhang
En forskarutbildning pågår i fyra år och vissa kan uppleva arbetet som en ensam syssla. Men visst finns det flera sociala sammanhang, menar Sebastian Malmqvist. Inte minst under kursmomenten där han mötte allt från läkare och sjuksköterskor till fysioterapeuter.
– Tack vare KI:s internationella inriktning träffade jag också människor från en rad olika länder. Men i mitt eget arbete med mätningar, patientmöten, behandlingar och uppföljningar så står jag själv. Har man dessutom höga krav på sig själv och stora ambitioner så kan det bitvis bli rätt stressigt.
Balansen mellan arbete och privatliv är utmanande för många doktorander. Doktorandstudierna rymmer både kurser, undervisning och egen forskning. Det är lätt att det privata får lida. Men för Sebastian Malmqvist fanns det något som satte ett extra fokus på privatlivet: ett litet barn var på väg.
– Som tur var hade vi en rätt ordinär graviditet. Sen är upplevelsen att bli pappa också något som ger energi. Under slutperioden av avhandlingen var jag föräldraledig på halvtid. Det har gett naturliga pauser från forskningen.
Flera avhandlingar i en
Avhandlingen utreder i fyra olika studier hur laserbehandling av periimplantit fungerar i praktiken. Här finns labbtester av laserns påverkan, patientröster kring olika behandlingsalternativ och en kartläggning av immunsystemets reaktion vid sjukdomen. Och bland alla frågorna som Sebastian Malmqvist får under disputationen märks även förvåningen över att han genomfört så olika sorters studier. Någon liknar avhandlingen som flera separata avhandlingar i en. Men att inkludera såväl labbstudier som intervjuer och kliniska försök var planerat från start, menar han.
– Målet var från början att ha en bredd av flera olika forskningsmetoder i avhandlingen. Och visst krävdes en hel del inläsning. Samtidigt så gav det mig mycket och blev en viktig del av min forskarutbildning.
Nu återstår arbetet med att få de sista studierna ur avhandlingen publicerade i vetenskapliga tidskrifter. Därefter väntar flera pedagogiska projekt, bland annat utveckling av stödmaterial för studenter i grundutbildningen.
– Vi arbetar med att ta fram filmer och annat material som kan komplettera den traditionella undervisningen tillsammans med lärosäten i bland annat Belgien, Nya Zeeland och Hongkong.
Samtidigt grunnar han kring nya forskningsprojekt, gärna med inriktning på olika tilläggsbehandlingar. Men för det krävs forskningsanslag och konkurrensen är hård. Det gäller att utforma ett genomarbetat projektförslag för att lyckas. Lyckas han klättra vidare i sin akademiska karriär så finns professorstiteln där i toppen.
– Nu är ju inte själva titeln jag strävar efter utan möjligheten att få fortsätta forska och gärna handleda doktorander. Det öppnar för fortsatt undervisning på olika nivåer samtidigt som jag kan bidra till att skapa värdefull kunskap genom forskningen.
Så vad är slutsatsen efter avhandlingen: är laserbehandling jämförbart med kirurgi vid periimplantit?
– Vi kunde se att patienterna svarade ungefär likadant på båda behandlingsformerna. Sen är den kirurgiska behandlingen mer omfattande vilket kan leda till ett bättre resultat. Slutsatsen är nog att vi behöver undersöka det närmare genom mer forskning.
Samtidigt kan laserbehandlingen både vara mer ekonomisk för klinikerna, inte minst i personalkostnad då den även kan utföras av tandhygienister.
– Behandlingsformen kräver en vidareutbildning men det gäller både för tandläkare och tandhygienister. När jag gick utbildningen så var det i sällskap av flera andra tandhygienister, säger Sebastian Malmqvist.
Text och bild: Magnus Trogen Pahlén
<FAKTARUTA>
Så blir du doktorand
Först efter en magister- eller en masterexamen är det möjligt att söka en forskarutbildning för att ta doktorsexamen. Medan du läser forskarutbildningen är du doktorand och efter examen blir du doktor. Större delen av utbildningen ägnas åt egen forskning där du genomför studier och skriver ett antal artiklar som läggs ihop till en doktorsavhandling. En doktorandtjänst utannonseras vanligtvis på högskolans eller universitetets webbplats. Men det är även möjligt att genomföra ett doktorandprojekt inom ramen för en annan tjänst.
Läs mer på antagning.se