Bild på Johanna Lundberg
Intervju med Johanna Lundberg - En Pionjär inom Folkhälsovetenskap
Med en passion för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete har Johanna Lundberg, hälsovägledare vid Regionen Norrbotten gjort betydande insatser inom sin bransch. Nedan finner du vår exklusiva intervju med Johanna där hon delar med sig av sina erfarenheter och insikter:
Bakgrund::
Utbildning: Kandidatexamen 2015 i Hälsovägledning (Luleå tekniska universitet), Diplomerad tobaksavvänjare (Region Norrbotten), Fördjupning stressfysiologi och psykologi (Luleå tekniska universitet)
Titel: Hon identifierar sig som hälsovägledare.
Arbetsplats: Johanna är anställd vid Regionen Norrbotten.
Bostadsort: Hon bor i Piteå.
Ålder: 34 år.
Hur kom det sig att du utbildade dig till hälsovetare/folkhälsovetare?
Jag lockades av bredden i utbildningen, med dess fokus på både fysiologi, psykologi och världens komplexitet, samt såg möjligheten att vara med och forma den relativt nya yrkesgruppen av hälsovägledare.
Vad gjorde du efter din utbildning?
Efter examen fortsätta studierna via fördjupning inom bland annat psykologi och stressfysologi, vilket kändes passande då yrket skulle innebär en del arbeta med beteendeförändring. Därefter vidareutbildning till diplomerad tobaksavvänjare genom Region Norrbottens innan jag började arbeta som folkhälsostrateg på Region Norrbotten. I dagsläget deltar jag även i en utbildning för hälsosamtal.
Vad är det viktigaste du tagit med dig från utbildningen?
Utbildningen betonar vikten av att arbeta med empowerment och dialog istället för en hierarkisk modell inom vården, vilket är bra!
Hur kom det sig att du arbetar där du jobbar idag?
Jag såg en annons och blev intresserad av den nystartade kliniska mottagningen vid Regionen Norrbotten.
Berätta om ditt jobb! Hur ser en vanlig dag ut?
Jag arbetar väldigt varierat då jag arbetar både individuellt, i grupp och på organisationsnivå. Bland annat kan det se ut så här.
- På individnivå: arbetar med rådgivande samtal om levnadsvanor, bedömningssamtal, individuella uppföljningar och utskrivningssamtal i Livsstilsprogrammet (se organisatorisk nivå för mer detaljer), tobaksavvänjning, behandlare i Stöd och behandlingsplattform för levnadsvanor FRAMÅT samt riktade hälsosamtal.
- På gruppnivå: föreläser om levnadsvanor och hälsofrämjande arbete, samt arbetar med gruppbehandling i livsstilsprogrammet.
- På organisatorisk nivå: Är med och utvecklar behandlingsprogram för sekundär prevention av hjärt-och kärlsjukdom (kallat Livsstilsprogrammet). Hon utfärdar även markandsföringsmaterial, patientmaterial och utbildningsmaterial. Samt är med och utvecklar ett digitalt stöd och behandlingsprogram som komplement till gruppbehandlingen.
- Sitter som representant för Region Norrbotten i arbetsgruppen ”Hälsofrämjande primärvård”, i HFS-nätverket (hälsofrämjande hälso-och sjukvård). Tittar på utveckling av stegvis vård för levnadsvanearbete inom primärvård. Har även startat en arbetsgrupp för att ta fram en yrkesbeskrivning för hälsovägledare inom hälso-och sjukvården i Norrbotten.
Vad kan du berätta om utredningen i Region Norrbotten gällande att Hälsovägledare kan anställas i hälso- och sjukvården?
Rapporten “Hur kan hälsovägledare bidra inom Region Norrbotten? Har presenterats för ledningsgruppen för Division Nära varpå tongångarna var positiva. Det efterfrågades en yrkesbeskrivning, i enighet med direktiv från HR, för rollen som hälsovägledare, varpå det framkom att det hade startat en arbetsgrupp för detta. Där är vi just nu. Verksamhetschef i Södra Norrbotten har Regionens enda hälsovägledare anställd och är intresserad av hur denna kompetens bäst kan nyttjas av verksamhetsområdet Södra Norrbotten
På vilket sätt tror du att omorganisation i Region Norrbotten som kan gynna hälsovägledare under våren 2024
Jag upplever att det är roligt att hälsovägledare blir tillkännagivna inom hälso- och sjukvården. Upplevelsen är att vi kan agera som ett komplement till befintlig leg.personal inom hälso-och sjukvård. Efter nationella riktlinjer för levnadsvanearbete och obesitas tillkommit är förhoppningen att hälsovägledare kan agera plattform för mer förebyggande arbete utan att behöva lida av undanträngningseffekt vid besparingar. Att man ser en nödvändighet att ställa om arbetet i hälso-och sjukvård från habilitering till förebyggande för att kunna ha en chans att räcka till vårdbehovet i framtiden.
Vad är roligast/ respektive mest utmanande med ditt jobb?
Roligast är helt klart möten med engagerad personal och att kunna göra en direkt positiv skillnad i patienters liv.
Det som är mest utmanande är att vara den första hälsovetaren i Region Norrbotten och implementera nya riktlinjer. Resursbrist inom hälsosjukvården är också en påtaglig utmaning.
Är det någon särskild erfarenhet eller kunskap som har varit viktig för att ta dig dit du är i dag?
Uthållighet, vara visionär och öppen för att skapa nytt.
Har du några tips till folkhälso-/hälsovetarstudenter som är intresserade av att jobba med liknande arbete?
Att omfamna bredden i utbildningen och vara öppna för olika karriärmöjligheter inom området.
Vad tror du om framtiden för folkhälsovetare/hälsovetare inom din bransch?
Jag är optimistiskt på framtiden och ser potentialen i att hälsovägledare kan bidra till att framförallt avlasta vårdpersonalen.
Av: Nurgul Kizilkaya & Josefine Jönsson