
Höj din lön!
TEMA FRAMTIDSDRÖMMAR: Det lönar sig att komma förberedd till löneförhandlingen. Både vid nyanställning och årliga lönesamtalet.
1. Läs in dig
Börja med arbetsplatsens lönepolicy. Försök att vara så pass påläst att du kan använda arbetsgivarens egna kriterier som argument för ditt anspråk. Använd senaste tillgängliga lönestatistik via Saco lönesök och om möjligt prata med kollegor eller blivande kollegor.
2. Sätt ord på din kompetens
Visa vad du kan bidra med genom att lyfta fram vilket ansvar du har tagit tidigare eller andra kvaliteter som du kan tillföra arbetsplatsen.
3. Lägg dig inte för lågt
Baserat på statistik, utbildning och lönepolicy är det bra att ha bestämt sitt löneanspråk och inte bara fråga vad arbetsgivaren hade tänkt. Det är viktigt att inte lägga sig för lågt eftersom det är svårt att komma ikapp senare.
4. Koll på kollektivavtal
Saknar din arbetsgivare kollektivavtal är det inte säkert att de betalar in till din tjänstepension. Är så fallet bör du få kompensation med en högre ingångslön så att du kan pensionsspara på egen hand – annars går du miste om tusentals kronor per månad till pensionen.
5. Rätt argument
Det kan vara svårt att bemöta argumentet att det inte finns något utrymme för förhandling. Då kan man prata om hur man i så fall ska få en bra löneutveckling på sikt. Kanske går det att förhandla om något annat än pengar om du inte blir nöjd: semester, en kurs eller något annat som inte handlar om kronor och ören.
6. Provanställning
Om arbetsgivaren tillämpar provanställning kan man fråga om att få ett nytt lönesamtal i samband med att den övergår i en tillsvidareanställning.
TEXT: THERESE JOHANSSON & PER CORNELL