GRANSKNING. Inställt. Avbokat. Många egenföretagare har drabbats hårt av coronakrisen – och regeringens stödåtgärder räcker inte till.
– Jag ser 2020 som ett förlorat år. Tappet jag hade i mars och april kommer jag inte kunna ta igen, även om jag skulle ha fullt hela hösten.
Det säger Carina Thuresson, tandhygienist och ordförande i Sveriges Tandhygienistförenings egenföretagare. Hon liksom många andra egenföretagare fick se sin verksamhet gå från hundra till nästan noll, från den ena dagen till den andra, när coronakrisen slog till i våras.
Under våren uteblev omkring 80 procent av Carina Thuressons patienter och hon behövde vara permitterad till 60 procent under fyra månader. Sedan hösten drog i gång har det emellertid varit mer fart på verksamheten. Många av Sveriges Tandhygienistförenings egenföretagare uppger att de är näst intill fullbokade, men fortfarande lämnar många inbokade patienter återbud.
– Normalt debiterar vi sena återbud men det är inte lika lätt att göra nu. Man vill ju att personer med förkylningssymtom ska stanna hemma, samtidigt är det våra företag som blir drabbade, säger Carina Thuresson.
Bilden hon ger återspeglas i resultatet av en enkätundersökning som SRAT genomfört bland förbundets medlemmar som är egenföretagare. Även här framkommer pandemins drastiska konsekvenser tydligt. Enkäten skickades ut till 479 personer, 163 svarade. Av dem uppger nio av tio att deras verksamhet påverkats av pandemin och dess följder. En övervägande majoritet har tappat befintliga uppdrag eller patientbesök.
Regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att mildra konsekvenserna av virusutbrottet för företag och jobb i Sverige. Bland annat har man infört omställningsstöd och tillfälligt sänkta egenavgifter. Men flera företagarorganisationer och fackförbund har ansett att åtgärderna är för få och för små. Många tycker också att de som driver enskild firma blivit förfördelade, eftersom enskilda näringsidkare under lång tid inte kunnat dra nytta av stöd som andra företagare använt, som korttidspermittering och omställningsstöd.
Från Sacos sida betonar man särskilt att reglerna för a-kassan skulle behöva förändras så att det blir möjligt för egenföretagare att få a-kassa på deltid. I dag måste företaget vara helt vilande innan det går att få a-kassa.
– Det är väldigt olyckligt. Kommer det inga kunder eller patienter får man inga intäkter, och då har man ingenting att leva på. Samtidigt känns det som att gå för långt att behöva lägga ner hela verksamheten, säger Sacos ordförande Göran Arrius.
Han menar att småföretagare har hamnat mellan stolarna under coronakrisen, just eftersom reglerna för a-kassan är anpassade till anställda, samtidigt som enskilda näringsidkare inte kunnat få samma slags stöd som de större företagen.
– Det är viktigt att tänka på att väldigt många kvalificerade yrkesutövare är egenföretagare. Man får inte glömma bort den gruppen. Det kan vara ett livsverk som sopas undan på ett ögonblick.
Saco välkomnar regeringens omsättningsstöd till enskilda näringsidkare som infördes i november. Stödet kom emellertid väl sent, påpekar Göran Arrius.
– Det är bra att stödet har kommit, men det är ju väldigt många som redan har gått på pumpen, säger han.
I enkäten från SRAT till medlemmar som är egenföretagare svarar en stor andel att de stödåtgärder regeringen har riktat till små företag har varit irrelevanta. Mycket få har till exempel haft nytta av sådant som möjligheten att skjuta upp inbetalning av moms eller att få lån från en företagsakut. Däremot tycker två av tre att det vore bra om det infördes en möjlighet att vila sitt företag och få ersättning från a-kassan men samtidigt kunna söka nya uppdrag. Tre av fyra tycker att det vore bra om det gick att vara korttidspermitterad även som enskild näringsidkare.
Carina Thuresson från Sveriges Tandhygienistförenings egenföretagare tycker att stödåtgärderna har varit bra för dem som liksom hon själv har aktiebolag, men påpekar även hon att de medlemmar som har enskild firma inte haft samma stöd och därmed har haft det tuffare.
– För mig fungerade det bra att vara permitterad, pengarna kom snabbt. Jag hade också en hyresnedsättning under tre månader. Det var inte alla som fick det, det beror alldeles på vad man har för hyresvärd, säger hon. ●