Kärnan i ditt yrkesliv

2022-10-03

Tema stress: Chefen som lyssnade på alla utom sig själv

Entreprenören Fredrik Boström

TEMA STRESS. Fredrik Boström har alltid lagt in högsta växeln i sina jobb som chef och entreprenör. När kroppen sa stopp hörde han inte.

– Om du bryter benet får du snabbt professionell hjälp och alla i din omgivning ser vad som hänt. Men ingen ser om du brutit huvudet. Att hitta rätt hjälp kan ta evigheter, och ännu längre tid tar det att bli frisk.

Fredrik Boström kallar det så, ”att bryta huvudet”. Det är vad som hände honom för sju år sedan, då han kollapsade för andra gången i sitt yrkesliv. Första gången kom han tillbaka. Andra gången var det värre.
– Jag låg en vecka på intensiven och var sedan sjukskriven ett år. Kunde inte skriva min namnteckning, knappt läsa en tidning.

Fredriks berättelse är inte ovanlig. Det ovanliga är möjligen att han väljer att gå ut med den. Människor i de positioner han arbetat i – som vd, marknadschef och marknadsdirektör på olika företag inom media, it och grafik – ligger ofta lågt med sina stressdiagnoser. Men Fredrik har kommit till en punkt där han vet vad som är viktigt i livet:
– Familjen och att vara frisk.

I dag är Fredrik Boström 62 år. Han har varit med om uppstarter, nedläggningar, veritabla braksuccéer och kulturkrockar.

Två gånger har han lämnat en fast tjänst för att starta eget. Första gången gick det som tåget, andra gången ledde det till att han blev akut utbränd.
– Jag var 52 och kom från ett stort tryckeriföretag som lagts ned. Det var inte lätt att hitta lämpliga jobb, så jag startade en agentur och lyckades få backning från Arbetsförmedlingen. Men de var inte tydliga med hur reglerna såg ut. Jag stod mitt i etableringsfasen och jobbade tio timmar om dygnet sju dagar i veckan, när de plötsligt skulle ha olika papper inom loppet av en vecka – annars skulle jag åka ur systemet.

Det ledde till Fredriks andra stresskollaps 2015 och sedan dess har han inte kunnat arbeta fullt.
– Först fick jag diagnosen djup depression, men till slut var det en ung kvinnlig psykiater som sa ”du är inte deprimerad, du är extremt utbränd”. Då fick jag äntligen behandling som hjälpte: KBT i grupp och individuellt, sjukgymnastik och läkarbesök.
– Det förde mig tillbaka till en normal livssituation. Men min stresströskel är fortfarande väldigt låg.

Under sin karriär har Fredrik i olika chefsroller mött och stöttat medarbetare med stressproblematik. Men själv har han sällan haft någon att prata med på arbetet – så som det ofta är för chefer.
– Jag lyssnade inte på min kropp. Arbetsglädjen har hela tiden funnits, men kroppen har inte varit med. Ju tidigare du får professionell hjälp, desto snabbare kan du återhämta dig. ●

Fredrik Boström

  • Yrke: Entreprenör.
  • Ålder: 62 år.
  • Bor: I Stockholm och på Österlen med sin fru. Två vuxna barn.

03 oktober 2022, 11:22

Tema stress: Chefen som lyssnade på alla utom sig själv

Entreprenören Fredrik Boström Entreprenören Fredrik Boström

TEMA STRESS. Fredrik Boström har alltid lagt in högsta växeln i sina jobb som chef och entreprenö...

03 oktober 2022, 11:22

Tema stress: ”Kraven på snabbhet knäckte mig”

Tandhygienisten Ulrika Eriksson sitter utomhus under ett träd med ett staffli och målar Tandhygienisten Ulrika Eriksson sitter utomhus under ett träd med ett staffli och målar

TEMA STRESS. Som nyutexaminerad tandhygienist hade Ulrika Eriksson höga krav på sitt eget arbete...

03 oktober 2022, 10:11

Tema stress: Stressen ökar mest bland kvinnor

Brända tändstickor Brända tändstickor

TEMA STRESS. Stressrelaterade diagnoser skenar. Värst är det i offentlig sektor där många kvinnli...

03 oktober 2022, 09:58

Mötet: Hälsoäventyr

Hälsopedagogen Anna Luther visar skelettet Åke för ett antal barn som sitter på golvet Hälsopedagogen Anna Luther visar skelettet Åke för ett antal barn som sitter på golvet

Anna Luther använder upplevelse­pedagogik för att lära barn om kropp, hälsa och värderingar. – Ma...

03 oktober 2022, 09:42

Hundboom på jobbet

Illustration med en kvinna och en man på kontor med en massa hundar Illustration med en kvinna och en man på kontor med en massa hundar

SPANING. Nu vill fler ta med sig hunden till jobbet. Men är det verkligen en bra idé? Frågan lär...