Kärnan i ditt yrkesliv

Essens 3-2021 2021-09-22

Diplomatens slipsval en samtalsöppnare

En manlig diplomat står framför en ambassad klädd i kostym och slips

TEMA KLÄCK KLÄDKODEN. Som diplomat använder Eddy Fonyódi kläder som ett verktyg för att skapa kontakt och inge respekt. Helst går han i kostym med en väl uttänkt slips.

Eddy Fonyódi är förste ambassadsekreterare vid Sveriges ständiga representation vid EU, som är regeringskansliets förlängda arm i Bryssel. Där representerar han Sverige i en kommitté som ansvarar för EU:s civila krishantering. Han bär alltid kostym, skjorta och slips på jobbet.

– Då går jag in i rollen som tjänsteperson, jag blir mer formell och sträcker lite på mig, säger han.

Det finns ingen officiell klädkod på utrikesdepartementet, där han är anställd. Men Eddy Fonyódi ser kläder som en del av uppgiften att förmedla en vänlig, öppen och respektabel bild av Sverige. Det gäller att inte vara för uppstyltad och samtidigt bli respekterad.

– Vissa länder, som Storbritannien och Ungern, är mer formella än andra. Skulle du dyka upp på möten med dem i kortärmad skjorta utan slips blir du nog inte respekterad och lyssnad till på samma sätt som om du kommer i kostym. Hemma i Stockholm upplever jag att det är mer fritt.

Eddy Fonyódi är vanligtvis utstationerad i ett land i tre till fem år, därefter flyttas han till nästa plats, för att sedan jobba i Stockholm i några år. När han kommer till ett nytt land brukar företrädaren berätta vilka klädkoder som gäller där.

Kläder kan också vara ett verktyg för att skapa kontakt och förtroende. I Indonesien finns till exempel batikskjortor med kort eller lång ärm som motsvarar kostym och smoking. Under sina år i landet använde Eddy Fonyódi gärna batikskjortorna både på vanliga möten och finare mottagningar.

– Jag märkte att det var uppskattat. Det blev som att ”okej, du har accepterat att du bor i vårt land och har tagit dig an lite av våra sedvänjor, då kan vi prata på samma nivå”.

Han klär sig helst i enklare färger, kostymerna är ofta grå eller blå. Men han laborerar gärna med slipsarna. Det land som är ordförande inom EU brukar till exempel ta fram en ordförandeslips.

– Om jag har möte med ett land som nyligen varit ordförande tar jag gärna på mig deras ordförandeslips, då kan det bli en samtalsöppnare.

Men det gäller att ha koll på olika koder. På formella tillställningar brukar värden skriva vilken klädkod som gäller. Men de kan betyda olika saker i olika länder. ●

22 september 2021, 08:00

Så hittar du motivationen för jobbet

Illusteration med händer som håller i en massa trådar Illusteration med händer som håller i en massa trådar

SPANING. Det är lätt att tänka att någon annan är ansvarig för ditt engagemang på jobbet. Men glö...

22 september 2021, 08:00

Hjärtat slår

Perfusionist i arbetskläder sitter vid en hjärt-lungmaskin Jimena Morlas Perfusionist i arbetskläder sitter vid en hjärt-lungmaskin Jimena Morlas

MÖTET. Elvatimmarsoperationer och arbetspass som kan pågå i ett dygn. Vi har träffat Jimena Morla...

22 september 2021, 08:00

Diplomatens slipsval en samtalsöppnare

En manlig diplomat står framför en ambassad klädd i kostym och slips En manlig diplomat står framför en ambassad klädd i kostym och slips

TEMA KLÄCK KLÄDKODEN. Som diplomat använder Eddy Fonyódi kläder som ett verktyg för att skapa...

22 september 2021, 08:00

Kläderna gör kustbevakaren

Kustbevakara med uniform och i privata kläder Kustbevakara med uniform och i privata kläder

TEMA KLÄCK KLÄDKODEN. Att ta på sig uniformen är att klä på sig sin yrkesidentitet. Det säger...

22 september 2021, 08:00

Karriären kan hänga på din stil

Galgar Galgar

TEMA KLÄCK KLÄDKODEN. Yrkesroll, personlighet, skydd, makt. Våra arbetskläder fyller både praktis...