Kärnan i ditt yrkesliv

Essens 3-2019 2019-11-21

"Är jag normal?"

TEMA NORMER. Anders Lindbäck gick mot strömmen och valde barnmorskeyrket. Nu arbetar han dagligen med att få unga att våga ifrågasätta normer.

En klitoris trängs tillsammans med en livmoder och tre penisar på fönsterbrädet. Barnmorskan Anders Lindbäck använder modellerna när han träffar sina patienter på ungdomsmottagningen i Helsingborg.

Den vanligaste frågan ungdomarna ställer är: Är jag normal?

– De undrar saker som: Är min penis normal? Ska jag ha så här mycket flytningar? Vad är det här för knottror och prickar? Vad är normalt sex? Vi jobbar mycket med att ifrågasätta normer, särskilt kring sex, säger Anders Lindbäck där han sitter i en fåtölj på sitt mottagningsrum.

Bakom honom står ett ställ med färgglada kondomer och broschyrer om killar som har sex med killar och klitorissex. I juni tog Anders Lindbäck examen från barnmorskeprogrammet och återvände till ungdomsmottagningen i Helsingborg, där han arbetat som sjuksköterska sedan 2011. Den nya examen gör honom till en av Sveriges drygt 30 yrkesverksamma manliga barnmorskor, jämfört med över 8000 kvinnliga.

– På mina praktikplatser har många kollegor och patienter varit positiva till att jag är man. De tycker att det är bra med mångfald och kul att jag har brutit normer genom att välja det här yrket. När jag kom till barnmorskemottagningar och BB var det nästan alltid någon som sa ”Oj, jaha, en man, vad spännande!”.
Anders Lindbäck har alltid vetat att han vill arbeta med människor, inte sitta med papper bakom ett skrivbord. Efter gymnasiet stod valet mellan sjuksköterska, lärare, polis eller socionom. Han landade i sjuksköterska, eftersom det kändes bredast och gav möjlighet att jobba utomlands. Även här var majoriteten av studenterna kvinnor. Av de män som ändå fanns sökte sig många till samma typ av vidareutbildningar, som ambulans, akuten, narkos och intensivvård.

– Det är få män som jobbar på vanliga medicinavdelningar och de är extremt få på vidareutbildningen till barnmorska. Jag tror att många tänker saker som ”Det kan väl inte vara något för mig?” eller ”Får jag lov att utbilda mig till ett yrke där jag får en examen inom kvinnohälsa?” Många förstår nog inte heller hur brett och häftigt yrket är.

HANS INTRESSE för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, slog rot redan under gymnasietiden. Då engagerade sig Anders Lindbäck som volontär i frågor om sexuell hälsa inom RFSL och delade ut kondomer.

– Jag har alltid tyckt att det har varit kul. Sexualiteten berör oss alla. Vi vet att den påverkar mycket hur vi mår fysiskt och psykiskt, och samtidigt får den oförtjänt lite utrymme.

Han trodde först inte att det gick att förena yrkesvalet med SRHR­intresset. Men så dök annonsen om en sjuksköterska på ungdomsmottagningen i Helsingborg upp – Anders Lindbäck sökte och fick den.

För 1,5 år sedan tog han tjänstledigt med studielön från Region Skåne för att läsa vidare. Han blev den enda mannen i klassen och den andre att gå ut Lunds universitets barnmorskeutbildning sedan 1990­talet.

Att sticka ut har både fördelar och nackdelar, tycker Anders Lindbäck. Å ena sidan är den extra uppmärksamheten härlig, å andra sidan är det omöjligt att vara anonym.

– Det är en krävande utbildning där jag ibland har känt mig jätteliten och dålig. Då ville jag bara vara en vanlig barnmorskestudent som andra, och inte synas så mycket som jag gjorde. Om en patient till exempel skulle ha sagt att den haft en manlig barnmorska som var dålig så skulle ju alla ha vetat vem det var.

»På mina praktik­ platser har

många varit positiva till att jag är man.«

 

UTE PÅ PRAKTIKPLATSERNA hände det att enstaka patienter sa nej till att ha Anders Lindbäck som barnmorska. Oftast var det personer från andra länder vars kultur eller religion inte tillät dem att bli vårdade av en man.

– Det är alltid tråkigt att bli bedömd utifrån sitt kön, jag var ju där som barnmorskestudent, inte som man. Men jag kan förstå det mer när de har religiösa eller kulturella skäl. Det har också varit någon enstaka annan som har sagt nej. Då försöker jag att inte ta det personligt, eftersom de inte har träffat mig. Men det är tråkigt att det handlar om kön, det borde inte ha någon betydelse i Sverige år 2019.
Ungdomarna på ungdomsmottagningen bryr sig mindre om hans kön. De är vana, dels finns det en manlig sjuksköterska och dels fanns det för några år sedan en annan manlig barnmorska. Det är färre killar än tjejer som kommer till  ungdomsmottagningen, och Anders Lindbäck tror att det är viktigt med manliga anställda, bland annat för att signalera att det är frågor som också är viktiga för killar.
Sedan tidigare har han även sexologi och andrologi, läran om mannens kön och sexualitet, i bagaget. Det innebär att han kan göra undersökningar av penis och pung samt prata med killar om sexuella problem, identitet, kön och relationer.

UTBILDNINGEN till barnmorska innebär att du får en magister i reproduktiv, sexuell och perinatal hälsa, det sistnämnda handlar om graviditet och förlossning, förklarar han.

– Vi läser i stort sett bara om kvinnokroppen och lite om familj, men ingen andrologi. Många barnmorskor som jobbar på ungdomsmottagningar har antingen läst till andrologi eller tvingas ta den typen av besök ändå, för att det inte finns någon annan.
Det är en kompetens som verkligen saknas.

Det var framför allt rätten att skriva ut preventivmedel och få mer kunskap om gynekologi som lockade Anders Lindbäck att fortbilda sig till barnmorska. Men under utbildningen har intresset för att jobba inom förlossningsvården växt och blivit något som han gärna skulle prova på i framtiden.

– Det är en unik arbetsplats, att få vara med i ögonblicket när någon föds. Du får använda hela din kompetens; det är mycket hantverk, du arbetar med händerna, men du använder också dina medicinska kunskaper och måste kunna hantera akuta situationer, plus att du måste ge mycket av dig själv för att motivera eller lugna personer i stressade situationer. ●

ANDERS LINDBÄCK

  • Gör: Barnmorska på ungdomsmottagningen i Helsingborg.
  • Ålder: 35.
  • Bor: Malmö.
  • Familj: Man.
  • Intressen: Resor, mat, öl, träning, vänner och familj.
  • Om lön: ”Lönen är okej men inte i nivå med utbildningens längd, ansvaret och den bitvis höga arbetsbelastningen.”
  • Vad krävs för att vara en bra barnmorska? ”Att vara närvarande, nyfiken och ha ett människointresse. Du behöver vara bekväm med att arbeta självständigt med stort eget ansvar.”

20 december 2019, 09:24

Låt felstegen leda dig framåt

SPANING: Ingen vill misslyckas på jobbet. Ändå gör vi det. Det är dags att släppa skammen och ins...

21 november 2019, 10:41

"Är jag normal?"

TEMA NORMER. Anders Lindbäck gick mot strömmen och valde barnmorskeyrket. Nu arbetar han dagligen...

21 november 2019, 09:54

Luft under vingarna

MÖTET. Hon jagar pirater, hittar försvunna människor och dokumenterar oljeutsläpp. För piloten...

25 oktober 2019, 10:25

700 dör av stress på jobbet varje år

GRANSKNING. En pressad jobbsituation kan leda till hjärtproblem och en för tidig död. Nu behövs...